- Μεταξύ προπαγάνδας και δορυφόρων..
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς Ρώσων αξιωματούχων ότι το ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη το Σάββατο στη... χερσόνησο του Σινά διαλύθηκε στον αέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μοχάμεντ Ράχμι επιβεβαίωσε ότι το Airbus A321 που μετέφερε Ρώσους τουρίστες από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του.
«Δεν καταγράφηκε καμία επικοινωνία μεταξύ του κυβερνήτη και των πύργων ελέγχου στην οποία να ζητά κάτι», είπε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Ο Ράχμι πρόσθεσε ότι η ομάδα των ερευνών, στην οποία εκτός από τους Αιγύπτιους ειδικούς μετέχουν και εμπειρογνώμονες από την Ρωσία, την Ιρλανδία (τη χώρα όπου ήταν καταχωρημένο το αεροσκάφος) και την κατασκευάστρια Airbus, επέστρεψε σήμερα το πρωί στο σημείο της τραγωδίας.
Αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες στην περιοχή αυτή, ενδεχομένως αργότερα σήμερα, οι ειδικοί θα επικεντρωθούν στην ανάλυση του περιεχομένου των μαύρων κουτιών, εξήγησε.
Πηγές της ερευνητικής επιτροπής έχουν δηλώσει ότι οι καταγραφείς έχουν βρεθεί σε καλή κατάσταση και μπορεί να παράσχουν χρήσιμα στοιχεία.
Ο Ράχμι τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε εν πτήσει. "Θα είναι μια μακρά διαδικασία και δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελέσματα όσο συνεχίζεται", σημείωσε.
Το γεγονός ότι το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και τα συντρίμμια του έχουν διασκορπιστεί σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων σημαίνει, για πολλούς ειδικούς, ότι διαλύθηκε αιφνιδίως. Έχουν διατυπωθεί μάλιστα διάφορες θεωρίες για να εξηγηθεί το δυστύχημα: από πυραυλική επίθεση, έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ή δομική αστοχία.
Μια οργάνωση που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος και εδρεύει στο Σινά ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέρριψε το Airbus σε αντίποινα για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τζιχαντιστές δεν διαθέτουν πυραύλους ικανούς να πλήξουν ένα αεροσκάφος σε ύψος 30.000 ποδών. Μια πηγή της επιτροπής που αναλύει τα μαύρα κουτιά είπε την Δευτέρα στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι το αεροπλάνο δεν χτυπήθηκε απ' έξω. Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν είναι σωστό να συνδέεται η συντριβή με τη στρατηγική που ακολουθεί η Μόσχα στη Συρία.
Ο επικεφαλής του κέντρου υγείας του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ Μεντχάτ Καντίλ ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι σοροί των τελευταίων 28 ανθρώπων που βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής στάλθηκαν σήμερα στη Μόσχα με στρατιωτικό αεροσκάφος, μαζί με διάφορες αποσκευές και προσωπικά είδη των θυμάτων.
Νωρίτερα την Τρίτη, οι ρωσικές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας απέρριψαν ως βιαστική κάθε εκτίμηση για τα αίτια της πολύνεκρης συντριβής πάνω από το Σινά, όμως, ελλείψει στοιχείων, τα σενάρια κάθε είδους οργιάζουν. Ο αιγύπτιος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να απορρίψει ως «προπαγάνδα» τα περί κατάρριψης από τζιχαντιστές, αλλά μέχρι να βγάλει συμπεράσματα η έρευνα μένει, αναγκαστικά, κάθε ενδεχόμενο ανοικτό. Παράλληλα, το CNN υποστηρίζει πως δορυφόρος «έπιασε» απότομη αύξηση θερμοκρασίας στο σημείο την ώρα συντριβής.
Μαζί με το σενάριο «εξωτερικού αιτίου» (βόμβα στις αποσκευές ή πύραυλος), αρκετοί επισημαίνουν την ίδια την κατάσταση του αεροσκάφους και το ότι το 2001 είχε προσγειωθεί με την ουρά να «σέρνεται» στον διάδρομο και να υφίσταται σημαντικές ζημιές.
Ο επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών αεροπορίας Αλεξάντερ Νεράντκο απέρριψε ως «πρόωρες» τις εκτιμήσεις που εξέφρασε η εταιρεία πως μοναδικό αίτιο θα μπορούσε να είναι «εξωτερικός παράγοντας». Οι ισχυρισμοί αυτοί, είπε, είναι αβάσιμοι στην παρούσα φάση.
Το αμερικανικό CNN από την πλευρά του υποστήριξε, επικαλούμενο δικές του πληροφορίες, πως αμερικανικός δορυφόρος «έπιασε» απότομη αύξηση θερμοκρασίας περίπου την ώρα της συντριβής στην περιοχή που σημειώθηκε το δυστύχημα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως δεν ήταν σαφές αν η φερόμενη κατακόρυφη αύξηση θερμοκρασίας ήταν από τον αέρα ή από το έδαφος (ενδεχομένως δηλαδή από την πρόσκρουση στο έδαφος) και ότι «εξετάζεται».
Από την πλευρά του, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι ανέφερε, μιλώντας στο BBC πριν επισκεφθεί τη Βρετανία, πως οι ισχυρισμοί πως ένοπλοι του Σινά κατέρριψαν το αεροπλάνο ήταν «προπαγάνδα».
«Όταν υπάρχει προπαγάνδα πως η ISIS έριξε το αεροπλάνο, είναι ένας τρόπος να πληγεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και το κύρος της Αιγύπτου» είπε ο Σίσι, λέγοντας πως «η κατάσταση στο Σινά, και ειδικά σε εκείνη την περιορισμένη έκταση, είναι υπό έλεγχο».
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν περιοριστεί στο ότι, ελλείψει στοιχείων, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε στην παρούσα φάση, τονίζοντας όμως ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής κάποιο στοιχείο για τρομοκρατική επίθεση.