Bloomberg: Πως η Πορτογαλία ξεπέρασε την κρίση και τι δεν έκανε η Ελλάδα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Bloomberg: Πως η Πορτογαλία ξεπέρασε την κρίση και τι δεν έκανε η Ελλάδα..


  • Η Πορτογαλία, η χώρα που μέχρι πέρυσι βρισκόταν στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα, κατάφερε επιτυχώς (;) να εξέλθει από το καθεστώς του Μνημονίου το 2014, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.


Η Ελλάδα ακόμα βρίσκεται σε αναζήτηση της συνταγής που θα την.. βγάλει από το αδιέξοδο, καθώς δεν έχει υπάρξει, από το 2009 που ξέσπασε η κρίση, βούληση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για έξοδο από το τέλμα.
Η απερχόμενη κυβέρνηση κατάφερε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, έτσι ανέκτησε την εθνική της κυριαρχία αφότου τέλειωσε το πρόγραμμα.
Η νέα κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, έχει υποσχεθεί προεκλογικά να αναιρέσει κάποια από τα μέτρα που είχαν επιβληθεί εν καιρώ Μνημονίου.
Η πολιτική που ακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός Coelho, έχει αποτιμηθεί θετικά από τους πολίτες της Πορτογαλίας, αλλά και τους ομολόγους του στην Ευρώπη.
Μέλη της κυβέρνησης του τόνιζαν κατά καιρούς την ανάγκη για πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα δηλαδή, αναφέροντας πως σε αντίθετη περίπτωση η Πορτογαλία θα έχει την τύχη της Ελλάδας.
Η Πορτογαλία ακολούθησε Ελλάδα και Ιρλανδία ζητώντας την έκδοση τριετούς πακέτου διάσωσης, από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(IMF).
«Η Πορτογαλία σίγουρα δεν θα ακολουθήσει την πορεία της Ελλάδας», δήλωσε ο Mario Centeno, σοσιαλιστής βουλευτής και οικονομολόγος, ο οποίος βοήθησε στη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του.
«Οι Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία είναι στον πυρήνα μια υπεύθυνη και φιλοευρωπαϊκό κόμμα.
Αυτό τους διαφοροποιεί από την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεγάλο μέρος της βάσης τους, δεν θα μπορούσε να έρθει σε οποιαδήποτε σοβαρή αντιπαράθεση με την Ευρώπη», δηλώνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.
Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 2,70% σήμερα 12 Νοεμβρίου, μετά την άνοδο σε ποσοστό ως και 2,91% τη Δευτέρα.
Η απόδοσή του πριν τρία χρόνια που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Πορτογαλία, βρισκόταν στο 18%.
Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στην πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επανέλθει η Πορτογαλία σε πλήρη ανάπτυξη, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ο δημόσιο χρέος παραμένει προβλημα για την Πορτογαλία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ποσοστό χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Πορτογαλίας θα μειωθεί φέτος στο 128% , από 130% το 2014, ποσοστό όμως που πρέπει να μειωθεί περαιτέρω προκειμένου να αναβαθμιστεί η οικονομία της από τους οίκους αξιολόγησης, όπως ο Fitch.
Το πολιτικό σκηνικό ωστόσο στην Πορτογαλία βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω της αναζήτησης υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετά την πτώση της δεξιάς κυβέρνηση Coehlo και το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών για διάστημα έξι μηνών.
Σε μια πλήρη ανατροπή του σκηνικού, τα περισσότερα κόμματα της βουλής είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, με το κουμουνιστικό κόμμα της Πορτογαλίας μόνο να αντιτίθεται σε αυτήν την άποψη.
Bookmark and Share