- «Θα είμαι δήμαρχος μέχρι να πεθάνω. Εάν γίνω 100 χρονών και έχει άλλες τρεις θητείες, μέχρι 100 χρονών θα είμαι δήμαρχος», δηλώνει ο Γιάννης Μπουτάρης, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σε ερώτηση εάν ισχύουν δημοσιεύματα που τον θέλουν να... μένει στο δημαρχιακό θώκο μέχρι τα μέσα της τρέχουσας, δεύτερης, θητείας και στη συνέχεια να παραδίδει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής υποστήριξε χαρακτηριστικά:
«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ολίγον έγκυος δεν έχει. Από την ώρα που αποφάσισα σ' αυτή την ηλικία να γίνω δήμαρχος και από την ώρα που ενεπλάκην και αντιλήφθηκα πολύ - πολύ βαθιά τι δυνατότητες έχει να κάνει ένας δήμαρχος, θα είμαι δήμαρχος μέχρι να πεθάνω. Εάν γίνω 100 χρονών και έχει άλλες τρεις θητείες, μέχρι 100 χρονών θα είμαι δήμαρχος».
Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μίλησε για όλους και για όλα, εμφανίζεται ικανοποιημένος από το έργο των αντιδημάρχων του, θεωρεί πως είναι ατακαδόρος για το καλό της πόλης και προκαλεί την αντιπολίτευση του Δήμου Θεσσαλονίκης εάν μπορεί να κάνει το ίδιο, ενώ ισχυρίζεται πως «είναι ένας και μοναδικός, αφού μετά ο Θεός πέταξε το καλούπι».
Δηλώνει «κατ' εξοχήν μοναχικός τύπος», ελάττωμα του είναι πως «ανοίγει πολλά μέτωπα», ενώ στα οχτώ ήδη υπάρχοντα τατουάζ ετοιμάζεται να προσθέσει άλλα δύο, το ένα μάλιστα θα το "χτυπήσει" παρέα με την εγγονή του.
'Οσον αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας, το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του δημάρχου Θεσσαλονίκης, το Μετρό τον απασχολεί ιδιαίτερα.Ισχυρίζεται πως το αποτεφρωτήριο θα λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 2016, έχει έτοιμες προτάσεις για το προσφυγικό, ενώ αποκαλύπτει και το όνειρο του για την πόλη.
Για διαδοχή στη δημαρχία
«Οι δύο θητείες, μια πρόταση που κατέθεσα σε γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, είναι ένα πράγμα που με προβληματίζει. Διότι το να είσαι δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα. Την πρώτη θητεία δεν την υπολογίζω γιατί ήταν 'κουτσή', γιατί ήταν μπερδεμένη. Εάν καταφέρω μέχρι το τέλος της θητείας να στρώσω την κατάσταση με τις τράπεζες και με τις δανειοδοτήσεις, να βάλω μπροστά δύο - τρία μεγάλα έργα, την παράκτια συγκοινωνία, το τραμ, να αποκαταστήσουμε πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις στην καρδιά της πόλης, τότε βλέπουμε».
«Και αν μπορέσει και προκύψει μέσα από την Πρωτοβουλία και δεν εννοώ τη δημιουργική ομάδα, να προκύψει ένα άτομο που μπορεί να διεκδικήσει το χρίσμα με γεια του με χαρά του».
«Ολοι είναι εν δυνάμει διάδοχοι. Ολοι είναι καλά παιδιά...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης, απαντώντας ωστόσο στην ερώτηση «Γιάννης Μπουτάρης είναι;» ως εξής: «Τι είναι αυτά που με ρωτάς τώρα; Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας και μοναδικός. Τον έκανε ο Θεός και πέταξε το καλούπι. Τι να κάνουμε τώρα;».
Για το έργο των αντιδημάρχων
«Είμαι ευχαριστημένος. Εάν δεν ήμουν θα τους άλλαζα. Μια ομάδα που πάει καλά δεν την αλλάζεις εύκολα. Ομως θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές. Γιατί θα πρέπει να δοθούν και άλλες ευκαιρίες και γιατί έχουν παρουσιαστεί καινούρια πράγματα στο Δήμο», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης ερωτηθείς για το έργο των αντιδημάρχων του.
Κριτική στην αντιπολίτευση και τον Σταύρο Καλαφάτη
«Ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την αντιπολίτευση είναι τόσο παλαιοκομματικός και δύσκολος κι αυτό με στεναχωρεί. Γιατί η διοίκηση πρέπει πάντοτε να λειτουργεί με μια καλή αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση δημιουργεί προβλήματα στο αποτεφρωτήριο ή δεν παίρνει θέση για το Μετρό. Να θυμίσω ότι ο Σταύρος Καλαφάτης ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και όχι μόνο δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το Μετρό αλλά στηρίζει την ανόητη θέση που αντιτίθεται στην πρόταση που κάναμε εμείς για το Σταθμό της Βενιζέλου», αναφέρει ο Γιάννης Μπουτάρης ασκώντας κριτική στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.
Στο ίδιο σημείο, για το εάν τελικά η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει Μετρό ο δήμαρχος απαντά: "Μετρό θα έχουμε, βεβαίως. Δεν είναι όμως έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θυμίζω ότι είναι τραγική η κατάσταση του Μετρό. Η χάραξη βασίστηκε στη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, που παρέβλεψαν τότε τις εισηγήσεις των βυζαντινολόγων που έλεγαν ότι δεν είναι σωστή η χάραξη με τα αρχαία και ότι θα βρούμε το μπελά μας. Και τον βρήκαμε".
«Και ατακαδόρος είμαι και ανοίγω την πόλη»
«Δεν θέλω να περιαυτολογώ, όμως ποιος άνοιξε την πόλη; Οι ατάκες;» αναρωτιέται ο κ.Μπουτάρης απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως "πετάει" ατάκες για να βρίσκεται στη δημοσιότητα.
«Και ατακαδόρος είμαι και ανοίγω την πόλη. Δεν κυβερνάς όμως με ατάκες. Αυτές είναι το αλατάκι και το πιπεράκι. Γιατί δεν λένε κι αυτοί;». Χαριτολογώντας, στο ότι του προσάπτουν πως έχει "σκονάκια" για τις ατάκες, λέει: «Τα έχω γράψει από πριν, τα μελετάω αποβραδίς. Κοπιάρω και από κανένα έργο που λένε ατάκες».
«Λειτουργώ σαν σπίθα»
Για τους φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς που έχει αποκτήσει ο Γιάννης Μπουτάρης, καθώς δεν αποφεύγει και παίρνει θέση σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, απαντά:
«'Εχω ανθρώπους που με σιχαίνονται και ανθρώπους που με λατρεύουν. Αυτό είναι φυσικό. Η κοινωνία μας έχει ανθρώπους που θέλουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, θέλουν να τις εκφράσουν αυτές τις αλλαγές. Για να εκφράσουν τις αλλαγές πρέπει να υπάρχει η σπίθα. Εγώ λειτουργώ σαν σπίθα. Και άλλοι που δεν θέλουν αλλαγές, που έχουν ιδεοληψίες, αυτοί με σιχαίνονται».
Κυκλοφοριακό, καθαριότητα, αποτεφρωτήριο, πρόσφυγες
Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε και σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη και υποστήριξε πως μόνο με αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών θα βελτιωθεί η κατάσταση σε κυκλοφοριακό και καθαριότητα.
«Δεν υπάρχει εύκολη λύση. 'Εκανα πρόταση στην τεχνική υπηρεσία να βάλουμε τοιχάκι να μην μπορεί να περάσει τίποτα μέσα στους λεωφορειόδρομους. Διότι ο συμπολίτης δεν καταλαβαίνει από απαγορεύσεις. Νομίζει ότι τα σήματα της τροχαίας είναι διακοσμητικά στοιχεία των δρόμων και δεν σέβεται τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για την καθαριότητα. Τα σκουπίδια δεν γίνονται μόνα τους, κάποιος τα κάνει», αναφέρει.
Για τις «σκιές» που φαίνεται πως υπάρχουν σε υποθέσεις διαγωνισμών της καθαριότητας, σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος υποστηρίζει: «Με τους διαγωνισμούς έχουμε θέμα γενικότερα. 'Οποια περίπτωση σκοντάφτει ή έχει σκοτεινό σημείο και υπάρχει ανάγκη να γίνει ΕΔΕ θα προχωράμε».
Σχετικά με τους ρυθμούς που κινείται το Δημόσιο και το ότι δεν μπορούν να «τρέξουν» γρήγορα έργα, όπως το αποτεφρωτήριο, δηλώνει: «Με εκνευρίζουν αφόρητα πολύ οι καθυστερήσεις. Δεν μπορώ να σου περιγράψω. Γυρνάω σπίτι και λέω τι έκανες πάλι σήμερα; Τίποτα».
«Το αποτεφρωτήριο είναι κολλημένο εδώ και ένα χρόνο και κανένας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί. Θα είχαμε ήδη 4.000 καύσεις εάν ήταν ιδιώτης. Είμαστε στην οριστικοποίηση της αγοράς του ακινήτου και παράλληλα κάνουμε μια έρευνα να βρούμε τρεις οίκους του εξωτερικού που θα αναλάβουν πακέτο και το κτίσμα και το μηχανολογικό εξοπλισμό».
«Από φύση μου είμαι αισιόδοξος κι επειδή δεν βάζω εύκολα μυαλό, ελπίζω ότι μέχρι τέλος της χρονιάς θα λειτουργεί το αποτεφρωτήριο», συμπληρώνει.
Για το προσφυγικό υποστηρίζει πως θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και των άλλων δημάρχων του μητροπολιτικού συγκροτήματος είναι τα στρατόπεδα ή μεγάλοι χώροι που θα «γίνουν προσωρινοί οικισμοί με σκηνές της πολιτικής προστασίας ή άλλα σπιτάκια και όπου θα υπάρχει υγειονομική και επισιτιστική υποστήριξη», ενώ επανέλαβε την πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι χώροι στα Λουτρά της Θέρμης.
Για την υπόθεση της υπεξαίρεσης
«Ηταν πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αλλά το βλέπω σαν μια θεατρική παράσταση του παραλόγου. Από τη μια τα έκλεψαν τα λεφτά από το Δήμο και έλειψαν από τα ταμεία. Και από την άλλη τα πληρώνει πάλι ο Δήμος. Και το τρίτο είναι τα πρόστιμα. Να πληρώνεις και κερατιάτικα πάει πολύ».
«Εμείς πληρώνουμε διπλά το κεφάλαιο, κοστίζει στους δημότες διπλά η κλοπή. Ερχονται κάθε τόσο έλεγχοι για διαφορετικά ταμεία και εφορίες. Πότε θα τελειώσει αυτό;», αναρωτιέται ο κ.Μπουτάρης για την γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης.
Το όνειρο για τη Θεσσαλονίκη και το ελάττωμα...
Ο κ.Μπουτάρης αποκάλυψε επίσης τόσο το όνειρο του όσο και το ελάττωμα του. «Να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη πόλη, με τα λιγότερα Ι.Χ. αυτοκίνητα, με πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς, με ένα πανεπιστήμιο που να είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, να έρχονται ακόμη και από την Αμερική να σπουδάζουν εδώ».
«Εχω ένα ελάττωμα. Ανοίγω πολλά μέτωπα και δεν μπορώ να τα συμμαζέψω λιγάκι. Είμαι αχόρταγος».
«Είμαι κατ' εξοχήν μοναχικός τύπος»
«Κυκλοφορώ στα μέρη που ξέρω κι εγώ επιλέγω. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι λαοπρόβλητος, με την έννοια να γυρνάω στα μαγαζιά και να σφίγγω τα χέρια. Αυτό το σιχαίνομαι».
«Και μια βόλτα στην παραλία θα κάνω να ηρεμήσω, στα παγκάκια που δεν έχει κόσμο, θα πάω σινεμά μόνος μου ή θα πάω σε ένα μπαρ με πάρα πολύ φασαρία. Είμαι κατ' εξοχήν μοναχικός τύπος. Μ' ενοχλεί ακόμη και η ασφάλεια που γυρνάει γύρω μου».
«Κι όταν μ' έχει πιάσει μια στεναχώρια πηγαίνω και αισθάνομαι μια ανάταση, στον 'Αγιο Νικόλαο Ορφανό. Χωρίς να είμαι θρήσκος, αλλά όταν σ' ένα χώρο έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι, έχουν πει τον πόνο τους, αυτοί οι χώροι βγάζουν μια ατμόσφαιρα. Με αυτή τη λογική πηγαίνω στην εκκλησία», αναφέρει ο δήμαρχος.
Τα οχτώ συν δύο τατουάζ του δημάρχου
«Εχω οχτώ τατουάζ. Το καθένα ξεχωριστό. Θα κάνω άλλα δύο τώρα. Το ένα το έχω υποσχεθεί να το κάνω μαζί με την εγγονή μου. Διάλεξε αυτή το σχέδιο, είναι μια γοργόνα. Μου είπε παππού θέλω να κάνουμε ένα τατουάζ. Της είπα, θα σε πάω εγώ, κι επειδή ζωγραφίζει ωραία θα το κάνουμε μαζί. Το δεύτερο το σκέφτομαι, είναι μια αγριόγατα».