Για μονιμοποίηση... προσφύγων προετοιμάζει την κοινή γνώμη η κυβέρνηση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Για μονιμοποίηση... προσφύγων προετοιμάζει την κοινή γνώμη η κυβέρνηση

Προβλέπεται ότι θα παραμείνουν περίπου 23.000 στην Ελλάδα, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.


Για «μακροχρόνια διαμονή προσφύγων» στην Ελλάδα προετοιμάζεται η κυβέρνηση -και προετοιμάζει και την κοινή γνώμη-, με την εκπρόσωπό της Ολγα Γεροβασίλη να αναφέρει ότι.. «από την πρώτη συμφωνία (σ.σ.: εννοεί στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου) προβλέπεται ότι θα παραμείνουν περίπου 23.000». Ο χρόνος παραμονής τους, όπως υποστήριξε, θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτήσεων για την παροχή ασύλου «και την πραγματική έναρξη της διαδικασίας και της μετεγκατάστασης προς την Ευρώπη, αλλά και της επανεισδοχής προς την Τουρκία των προσφύγων και των μεταναστών». Η κα Γεροβασίλη, -που πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Μάρδα περί προσφύγων επενδυτών- ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη «διαχείριση του προσφυγικού», με το οποίο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως:
Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.
Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.
Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».
Ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών).
Οπως είπε η κα Γεροβασίλη, στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» και «απλώς εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται κι ορίζουν ως ασφαλή τη χώρα στην οποία: Δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30.000 θέσεων διαμονής πριν από τα μέσα Απριλίου. Παράλληλα, αξιολογεί τη σχετική μείωση των προσφυγικών ροών που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες προς τα ελληνικά νησιά. Κατά την κ. Γεροβασίλη, στην Ειδομένη «έχει αρχίσει ήδη, με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων και η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν».
Bookmark and Share