«Καμπανάκι» κινδύνου από Moody’s για την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

«Καμπανάκι» κινδύνου από Moody’s για την Ελλάδα

  • Κρίση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και πιθανή πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει ως «πιστωτικά αρνητική» (Credit Negative) την... καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος καιπροειδοποιεί ότι οι συζητήσεις μπορούν να τραβήξουν ως τον Ιούλιο κρούοντας καμπανάκι κινδύνου ότι οι καθυστερήσεις αυξάνουν το ρίσκο μία νέας κρίσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και αποτρέπουν την όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's η χώρα μας χρειάζεται για πληρωμές ομολόγων απ' το Μάιο ως το Δεκέμβριο συνολικά 7,5 δισ ευρώ. Τα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορούν κυρίως οφειλές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φθάνει τα 5,7 δισ. ευρώ.

Αν και ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο πλεόνασμα 251 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εξακολουθούν να υποαποδίδουν κατά 0,6% έναντι των στόχων που έχουν τεθεί, επισημαίνει ο οίκος.

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις επισημαίνεται πως ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέχει κυβερνητική πλειοψηφία μόλις τριών εδρών και θα μπορούσε να αντιμετωπίσειδυσκολίες στην υπερψήφιση της νομοθεσίας με την οποία μεταρρυθμίζεται το σύστημα κοινωνικής προστασίας και επιβάλλεται αύξηση της φορολογίας.

Η ΝΔ, έχοντας αναδομηθεί υπό το νέο αρχηγό Κυριάκο Μητσοτάκη, ηγείται τώρα των δημοσκοπήσεων και θα μπορούσε να εξαναγκάσει νέες εκλογές, εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου.
Bookmark and Share