Κουβέιτ: Καύσωνας 54 βαθμών διεκδικεί ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Κουβέιτ: Καύσωνας 54 βαθμών διεκδικεί ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας!

  • Η θερμοκρασία στην έρημο του Κουβέιτ έφτασε την περασμένη εβδομάδα τους 54 βαθμούς Κελσίου, αριθμός που υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί ως παγκόσμιο ρεκόρ.

Η θερμοκρασία καταγράφηκε την... περασμένη Πέμπτη από αυτοματοποιημένο σταθμό που λειτουργεί στο Μίτριμπα, μια απομονωμένη περιοχή στα βορειοδυτικά. Ο σταθμός, με την κωδική ονομασία 40551, βρίσκεται κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Καμπ Μπέρινγκ, 65 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ. Εκτός από τους στρατιώτες, οι μόνοι άλλοι κάτοικοι είναι βεδουίνοι βοσκοί και καμηλιέρηδες που περιπλανώνται στην έρημο ανάμεσα σε διάσπαρτα εγκαταλειμμένα οχήματα, αναφέρει ο Guardian.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Κουβέιτ ακόμα δεν έχει διαβιβάσει τις μετρήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), σύμφωνα όμως με εκπρόσωπο της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ο σταθμός του Μίτριμπα είναι πιστοποιημένος από τον WMO.

Ο καύσωνας έχει εξάλλου πλήξει και τη βόρεια Σαουδική Αραβία, το δυτικό Ιράν και το μεγαλύτερο τμήμα του Ιράκ, με τη θερμοκρασία στη Βασόρα να φτάνει τους 53,9 βαθμούς.

Το μόνο θετικό είναι ότι ο αέρας της ερήμου είναι πολύ ξηρός, κάτι που διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα και περιορίζει τη δυσφορία.

Μέχρι το 2012, το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη ανήκε στην Αζίζα της Λιβύης με 58 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο η μέτρηση αυτή αποδείχθηκε τελικά αναξιόπιστη.

Το ρεκόρ πέρασε έτσι στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, όπου η θερμοκρασία στις 10 Ιουλίου 1913 μετρήθηκε στους 56,7 βαθμούς.

Όμως και αυτό το ρεκόρ έχει αμφισβητηθεί.
Bookmark and Share