Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται.



Συντεταγμένες πολιτείες με «αλά καρτ» επιβολή του νόμου δεν υφίστανται. Κάτι το οποίο εμφανίζεται να μην έχει πλήρως συνειδητοποιήσει το... κυβερνών κόμμα.
Γιατί άραγε;


Με επιχείρησή τους, που πραγματοποιήθηκε... νωρίς το πρωί της Τρίτης, αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης προχώρησαν στην εκκένωση τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη, συλλαμβάνοντας άνω των 70 καταληψιών, μεταξύ αυτών και πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αργότερα οδηγήθηκαν ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών.

Πρόκειται για δύο κτίρια δημόσιου χαρακτήρα, το πρώην ορφανοτροφείο "Μέγας Αλέξανδρος", ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στην οδό Γρ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, και το "Μανδαλίδειο Μέγαρο", που ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, και ένα ιδιωτικής ιδιοκτησίας 8ώροφο κτίριο, επί της οδού Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης, το οποίο ήταν κενό και είχε καταληφθεί εσχάτως για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, όπως έγινε γνωστό.

Στην περίπτωση, μάλιστα, του πρώην ορφανοτροφείου "Μέγας Αλέξανδρος", προχώρησαν άμεσα διαδικασίες κατεδάφισής του, καθώς είχε κριθεί ακατάλληλο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδραματίζονται αστυνομικές επιχειρήσεις του είδους αυτού για την εκκένωση των παραπάνω κτιρίων.

Οι εγκαταστάσεις του "Μ. Αλέξανδρος" τελούσαν επί σειρά ετών υπό κατάληψη, ενώ την τελευταία 5ετία πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωσή τους. Μετά, όμως, από κάθε επέμβαση της Αστυνομίας, το εγκαταλειμμένο κτίριο έπεφτε και πάλι στα χέρια καταληψιών.

Πλέον, τα πράγματα εμφανίζονται να έχουν λάβει... οριστική τροπή.

Οι μόνοι που εξέφρασαν ενστάσεις στην επιβολή του νόμου ήσαν πρόσωπα του "αντιεξουσιαστικού" χώρου, που κατέλαβαν χθες τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, επί της Εγνατίας οδού στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας "την άμεση απελευθέρωση των διωκόμενων συντρόφων μέχρι τις 12:00, καθώς και την άμεση ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου", καθώς και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του γραφείου Τύπου του.

«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μάς βρίσκει αντίθετους. Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τι καλείται, όμως, να συναγάγει ο κάθε πολίτης από όλα αυτά;

Σε ποιο συμπέρασμα πρέπει να καταλήξει;

Η επιβολή του νόμου στην Ελλάδα πρέπει να είναι «αλά καρτ» όταν εμπλέκονται «εγχειρήματα αλληλεγγύης», ή ότι ο νόμος δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε υποθέσεις που αφορούν τις «αρχές και τις αξίες της Αριστεράς»;

Σε ευθεία αντίθεση με την υπόθεση της πρόσφατης κατάληψης του προαύλιου χώρου και της βίαιης εισβολής σε κτίρια του ΑΠΘ, η οποία αφέθηκε να... εκτονωθεί, με την οικειοθελή αποχώρηση των καταληψιών, οι αστυνομικές δυνάμεις χθες πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση για την εκκένωση των παραπάνω κτιρίων, επιβάλλοντας τον νόμο και αποκαθιστώντας την τάξη.

Ακόμη κι αν επιλέξουμε να υπερβούμε, προς στιγμήν και χάριν συζητήσεως, τη διαφορετική στάση που τήρησαν οι αστυνομικές αρχές σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, τι ακριβώς ζητά το κόμμα που αποτελεί «κορμό» της κυβέρνησης; Να μην επιβάλλεται ο νόμος;

Το κράτος δικαίου και η τήρηση των νόμων δεν συγκαταλέγονται στις ευαισθησίες της Αριστεράς, ή ατροφούν εξαιτίας της σύγκρουσης των έως τώρα πρακτικών της με το γεγονός ότι πλέον βρίσκεται στην εξουσία;

Όποια κι αν είναι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται αδιακρίτως και τυφλά εκ μέρους όσων έχουν ταχθεί να τους υπηρετούν.

Ούτε κατ' επιλογήν, ούτε με διακρίσεις νοείται η επιβολή του νόμου σε μια συντεταγμένη πολιτεία.

Είναι κατανοητό αυτό στο... κυβερνών κόμμα;

Εντέλει, εάν η υπόθεση αφορά στη στέγαση προσφύγων και μεταναστών, γιατί δεν απευθύνονται στον φίλτατο κ. Μουζάλα για την επίλυσή της;


Του κ.Ν.Γ.Δρόσου
Bookmark and Share