Την απόφασή του για επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη το... Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που μέσα στις προηγούμενες ημέρες εξέτασε την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανακοινώθηκε προφορικά, καθώς αναγνώσθηκε από τον πρόεδρό του, τον Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος την αιτιολόγησε τονίζοντας πως οι εκλογές αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας και συνιστά ύψιστη υποχρέωση η διασφάλιση της λειτουργίας τους. Διαβεβαίωσε επίσης πως με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά στόχος είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Κράτος Δικαίου.
Μία επανάληψη εκλογών δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία της Αυστρίας, απλά μόνον σε δύο περιπτώσεις, κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1970 και του 1995, είχε κριθεί απαραίτητη από το Συνταγματικό Δικαστήριο η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε μεμονωμένες περιφέρειες.
Η σημερινή απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, παγκόσμια καινοτομία, γιατί, κατά την άποψή τους, πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν η ολοκληρωτική ακύρωση εκλογών και η πλήρης επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.
Κάνοντας δεκτή την προσφυγή της αυστριακής Ακροδεξιάς κατά του εκλογικού αποτελέσματος, την προεδρία της χώρας αναλαμβάνουν προσωρινά ως συλλογικό όργανο, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροι της, ένας εκ των οποίων εξακολουθεί να παραμένει, κατά τελείως παράδοξο τρόπο, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα έπρεπε κανονικά, πριν από τις εκλογές, να είχε παραιτηθεί αυτού του αξιώματός του στη Βουλή.
Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης -- το οποίο εδώ και έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστό πάνω από 30% - είχε προσβάλει το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών με προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Επικαλούμενο παρατυπίες σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες, το Κόμμα των Ελευθέρων ζητούσε ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και επανάληψη του δευτέρου γύρου των εκλογών, στον οποίο ο υποψήφιος του, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ηττήθηκε με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων, η οποία προέκυψε από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που με τη σειρά της, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Ελευθέρων στις 152 σελίδες της προσφυγής τους, είχε αρχίσει νωρίτερα του κανονικού.
Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μόλις 30.863 ψήφων, είχε προβληθεί τότε στον διεθνή Τύπο με σχόλια, όπως "οι 30.863 ψήφοι που έσωσαν την τιμή της Αυστρίας", από τον κίνδυνο να αναδειχθεί σε αυτή τη χώρα ο πρώτος στην Ευρώπη πρόεδρος, προερχόμενος από τον ακροδεξιό χώρο.
Για τις 20 "σοβαρότερες" από τις καταγγελθείσες περιπτώσεις, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε εξετάσει την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια ακρόαση συνολικά 67 μάρτυρες, διαπιστώνοντας κάποια τυπικά λάθη, χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή ένδειξη για νοθεία κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Το Κόμμα των Ελευθέρων, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προπαγάνδας του σ' όλο το χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές, κάνει λόγο για εκλογική νοθεία, ωστόσο σε αυτή την ίδια την προσφυγή του δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά-καταγγελία για κάτι τέτοιο.
Κατά την άποψη αναλυτών στη Βιέννη, κανονικά το κόμμα θα πρέπει τώρα μάλλον να αντιμετωπίσει πρόβλημα για τους εκλογικούς αντιπροσώπους του (σ.σ.: πιθανόν με την κατηγορία της ψευδορκίας), καθώς αυτοί, στο σύνολό τους, είχαν επικυρώσει με την υπογραφή τους το άψογο της εκλογικής διαδικασίας και τώρα ως μάρτυρές της προσφυγής του, καλούνταν να καταγγείλουν παρατυπίες και παραλείψεις.
Η αυστριακή Βουλή ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμα της τελετής για τον επίσημο αποχαιρετισμό, την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου, του απερχόμενου ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, του προερχόμενου από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες (2004-2016) στο ύπατο αξίωμα της χώρας, δεν μπορούσε, βάσει του αυστριακού Συντάγματος, να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.