ΗΠΑ: "Κατά λάθος" σκοτώσαμε με τα drones ...και 116 άμαχους. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

ΗΠΑ: "Κατά λάθος" σκοτώσαμε με τα drones ...και 116 άμαχους.


  • Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώνει επίσημο απολογισμό των πληγμάτων αυτών που έχει πραγματοποιήσει εναντίον εξτρεμιστικών στοιχείων.

 Από αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο από μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, σε χώρες εκτός του Ιράκ, της...
 Συρίας και του Αφγανιστάν, έχουν σκοτωθεί από το 2009 2.581 μαχητές και 116 άμαχοι, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώνει επίσημο απολογισμό των πληγμάτων αυτών που έχει πραγματοποιήσει εναντίον εξτρεμιστικών στοιχείων. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνεται η υπόσχεση που είχε δώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «να παράσχει όσο περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν στον αμερικανικό λαό» για τα πλήγματα αυτού του είδους, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DNI).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ΗΠΑ άθελά τους σκότωσαν τουλάχιστον 116 πολίτες σε χώρες με τις οποίες δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Η αποκάλυψη αυτή αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει εκ νέου τη συζήτηση γύρω από τα στοχευμένα πλήγματα και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί από τέτοια πλήγματα σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Υεμένη και η Σομαλία.

Υπέρ και κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον παραδέχτηκε τους «ενυπάρχοντες περιορισμούς» που την εμποδίζουν να συλλέγει ακριβείς πληροφορίες σε επικίνδυνες περιοχές, αλλά υπερασπίστηκε τις δικές της εκτιμήσεις. Επιπροσθέτως, προειδοποίησε ότι τα στοιχεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων μπορεί να είναι λανθασμένα κάνοντας λόγο για «σκόπιμη παραπληροφόρηση» από ορισμένες πλευρές, όπως από τρομοκρατικές οργανώσεις και τοπικά μέσα ενημέρωσης στα οποία βασίζονται «ορισμένες από τις εκτιμήσεις των ΜΚΟ».

Οι συνήγοροι της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, υποστηρίζουν ότι τα πλήγματα αυτά αποτελούν ουσιαστικό τρόπο για να περιορίζεται η ικανότητα των εξτρεμιστικών οργανώσεων να σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Από την άλλη, οι επικριτές αυτής της μεθόδου διερωτώνται αν τα πλήγματα δημιουργούν περισσότερους εξτρεμιστές απ' όσους εξολοθρεύουν, φέρνοντας ως απόδειξη την άνθιση των τζιχαντιστικών οργανώσεων και των εξτρεμιστικών επιθέσεων σε όλον τον κόσμο.
Bookmark and Share