Europol: Εκατοντάδες πιθανοί τρομοκράτες στην Ευρώπη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Europol: Εκατοντάδες πιθανοί τρομοκράτες στην Ευρώπη

  • Οι περισσότεροι είναι υπήκοοι κρατών της ΕΕ.

Σε αρκετές εκατοντάδες ανέρχεται ο αριθμός των πιθανών τρομοκρατών στην ΕΕ, εκτιμά η Europol, σύμφωνα με.. δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung, επικαλούμενη πηγή της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Europol, περίπου 5.000 πολίτες της ΕΕ ριζοσπαστικοποιήθηκαν και ταξίδεψαν στη Συρία ή το Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS.
Από αυτούς περίπου 1.500 με 1.800 άτομα επέστρεψαν στην ΕΕ, αλλά σύμφωνα με την Europol "πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε την πρόθεση, ούτε την ικανότητα να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις".
Συμπληρώνει ωστόσο, ότι "παρ' όλα αυτά, εκατοντάδες πιθανών τρομοκρατών παραμένουν στην ΕΕ και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη".
Σύμφωνα με την Europol, δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τις προσφυγικές ροές, για να περάσουν απαρατήρητα οι τρομοκράτες στην ΕΕ.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος της υπηρεσίας στην εφημερίδα, οι περισσότεροι είναι υπήκοοι κρατών της ΕΕ και "ταξιδεύουν συνήθως με γνήσια ή πλαστά διαβατήρια στην ΕΕ και δεν βασίζονται σε λαθρεμπόρους για τους πρόσφυγες".
Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων, που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία.
Την ίδια ώρα όμως και μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει, να μην θεωρηθούν γενικά οι πρόσφυγες ύποπτοι για τρομοκρατία.
Όπως τόνισε άλλωστε η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανικής κυβέρνησης Ulrike Demmer "οι περισσότεροι τρομοκράτες που έχουν διαπράξει τις επιθέσεις στην Ευρώπη κατά τους τελευταίους μήνες, δεν ήταν πρόσφυγες".
Bookmark and Share