Iταλία: Αρση μονιμότητας στο Δημόσιο ετοιμάζει ο Ρέντσι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Iταλία: Αρση μονιμότητας στο Δημόσιο ετοιμάζει ο Ρέντσι

  • Σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, χωρίς να πτοείται από την πτώση της δημοτικότητάς της. 

Μία από τις... αλλαγές που εξετάζονται είναι και η άρση της μονιμότητας των 3 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων της γειτονικής χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα Corriere della Sera, οι Ιταλοί δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να χάσουν πολλά από τα προνόμια που θεωρούσαν αυτονόητα, όπως την αυτόματη αύξηση του μισθού τους ετησίως. Κάθε χρόνο θα αξιολογούνται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από τους προϊσταμένους τους και θα εγκρίνεται μικρή αύξηση μόνο για το 20% από αυτούς, δηλαδή για 600.000. Εξίσου σημαντική μεταρρύθμιση θα είναι και η σχεδιαζόμενη οριστική κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Κάθε έτος τα υπουργεία θα ανακοινώνουν πόσους υπεράριθμους έχουν αναλόγως με την οικονομική τους κατάσταση και τις διοικητικές τους ανάγκες, όπως αναφέρει η Corriere della Sera. Το επόμενο βήμα είναι οι εν λόγω λειτουργοί να μετατάσσονται σε άλλη υπηρεσία ή να τίθενται δύο έτη σε διαθεσιμότητα και να λαμβάνουν το 80% του μισθού τους. Στο διάστημα αυτό, εάν δεν βρεθεί άλλη θέση γι’ αυτούς, ακόμα και με περιορισμό δικαιοδοσιών και μείωση μισθού, τότε αποφασίζεται υποχρεωτικά η απόλυσή τους. Σημειώνεται πως η δυνατότητα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων στην Ιταλία προβλέπεται και με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι οποίοι, εντούτοις, δεν έχουν εφαρμοσθεί έως σήμερα. Οπως επισημαίνει η Corriere della Sera, πρόθεση του Ρέντσι είναι να εξομοιωθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα με εκείνες του ιδιωτικού. Επιπλέον, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιδιώκει να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο και να ψηφιστεί, χωρίς προηγουμένως να έχει διεξαχθεί διαβούλευση με τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων. Η τελική ψήφιση προβλέπεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο στις αρχές του 2017.

Αντιδράσεις

Αναλυτές επισημαίνουν πως ένας τέτοιος χειρισμός εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης θα προκαλέσει την οργή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων. Eπιπλέον, τις αντιδράσεις τους θα εκμεταλλευθούν και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο ακολουθεί λαϊκιστική προσέγγιση. Ούτως ή άλλως, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά και είναι εξοικειωμένος με την κατάσταση αυτή. H παλαιότερη τράπεζα της χώρας, η Monte dei Paschi, με επαχθή μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα υπαχθεί σε πρόγραμμα επείγουσας διάσωσης με τη συμμετοχή ιταλικών συνταξιοδοτικών ταμείων, καθώς και εγχώριων και ξένων τραπεζών. Τέλος, οι λοιπές ιταλικές τράπεζες, αν και βαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια, εκτιμάται ότι θα ανταποκριθούν επαρκώς στα πανευρωπαϊκά stress tests, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.
Bookmark and Share