"Ελληνικό" γιαούρτι παρασκευασμένο από ...ξένες πρώτες ύλες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

"Ελληνικό" γιαούρτι παρασκευασμένο από ...ξένες πρώτες ύλες.

  • Υπεγράφη από την κυβέρνηση η ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία το νωπό αγελαδινό γάλα δεν θεωρείται απαραίτητο συστατικό!
  • Για καταστροφή μιλούν οι αγελαδοτρόφοι..


Σοβαρό πλήγμα στον κλάδο της γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα και στις εξαγωγές επιφέρει η... κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία το νωπό αγελαδινό γάλα δεν θεωρείται απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή γιαουρτιού.

Η ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, παρά τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων εδώ και τρεισήμισι μήνες που έγινε γνωστή η εν λόγω τροποποίηση στον κώδικα τροφίμων και ποτών, ανοίγει το δρόμο για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, που ήδη έχει πέσει στους 602.000 τόνους (από 638.000 το 2011). Οι εξαγωγές του ελληνικού γιαουρτιού, που πέρυσι κυμάνθηκαν στα 140 εκατ. ευρώ, όπως λένε οι αγελαδοτρόφοι, θα πέσουν κατακόρυφα.

Μέχρι προχθές ο κώδικας όριζε ότι «γιαούρτι πλήρες ή κατά περίπτωση ημιαποβουτυρωμένο χαρακτηρίζεται το προϊόν που προκύπτει έπειτα από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος, της αντίστοιχης προς την ονομασία φύσης και προέλευσης, με την επίδραση καλλιέργειας ζύμης που προκαλεί ειδική γι’ αυτό ζύμωση». Με τις νέες διατάξεις (άρθρο 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών) «γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο παράγεται από τη ζύμωση και πήξη του γάλακτος». Έτσι για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούνται συμπυκνωμένο γάλα, θερμικά επεξεργασμένο γάλα και πρωτεΐνες γάλακτος. Οι πρώτες ύλες μπορούν να εισάγονται από το εξωτερικό και να είναι πολύ χαμηλότερης ποιότητας από το ελληνικό νωπό γάλα.

«Παρά τις προσπάθειες που κάναμε δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και τελικά υπογράφηκε το σχέδιο που έγινε γνωστό προ μηνών. Ο νέος κώδικας μακροπρόθεσμα θα καταστρέψει την προοπτική που έχει ο κλάδος για εξαγωγές. Υπάρχουν πολλές αγορές, κυρίως ευρωπαϊκές, όπου ο ελληνικός τύπος γιαουρτιού, παρότι είναι ακριβότερος από τα συνήθη στραγγιστά γιαούρτια, διαρκώς αύξανε το μερίδιό του. Όταν δεν θα είναι πια ελληνικό το γιαούρτι, θα χάσει τη δυναμική του. Άλλωστε ήδη οι Τσέχοι έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση να παράγουν ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, που θα το λένε greek yogurt», αναφέρει ο Γιώργος Κεφαλάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων. «Εισάγεται συμπυκνωμένο άπαχο γάλα, ανασυστήνεται και μετά με αυτό με προσθήκη κρέμας ξαναφτιάχνουν προϊόν, στο στραγγιστό γιαούρτι γινόταν κατά κόρον αυτό», συμπληρώνει.

Η Ελλάδα παράγει 602.000 τόνους αγελαδινό γάλα το χρόνο, αλλά οι Έλληνες καταναλώνουν διπλάσια και πλέον ποσότητα (1,5 εκατ. τόνους), με αποτέλεσμα να είναι αυξημένες οι εισαγωγές τυροκομικών και γάλακτος. Το αιγοπρόβειο που παράγεται στη χώρα μας γίνεται φέτα. Από το σύνολο της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος οι 400.000 με 450.000 τόνοι εμφιαλώνονται και η υπόλοιπη ποσότητα χρησιμοποιείται για την παραγωγή γιαουρτιού και κάποιων τυροκομικών. «Υποστηρίζαμε πάντα ότι, επειδή είμαστε εισαγωγική χώρα και επειδή έχουν καταργηθεί οι ποσοστώσεις, η προστασία του ελληνικού προϊόντος θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει την παραγωγή μας και να την ανεβάσει στο 1 εκατ. τόνους. Έτσι και θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν και εισροές θα είχαμε και γενικά ανάπτυξη. Δυστυχώς ποτέ δεν υπήρξε στρατηγική για το γάλα και ποτέ δεν εισακουστήκαμε», καταγγέλλει ο κ. Κεφαλάς.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υποστηρίξει ότι η τροποποίηση του κώδικα τροφίμων και ποτών όσον αφορά το εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της. Σημειώνεται ότι το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα συνεχίσει να παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα, που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής σύνθεσής του.πηγή εφημερίδα Μακεδονία.
Bookmark and Share