Λιμοκτονεί πλέον και η μεσαία τάξη στη Βενεζουέλα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Λιμοκτονεί πλέον και η μεσαία τάξη στη Βενεζουέλα.


  • Είδη πολυτελείας ακόμα και για την μεσαία τάξη αποτελούν πλέον στη Βενεζουέλα ο καφές και το γάλα ενώ συνεχίζονται οι τεράστιες ελλείψεις σε κρέας την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός "πολιτικού σεισμού".

Την καθημερινή μάχη για την επιβίωση στη χώρα καταγράφει σημερινό δημοσίευμα των New York Times που...επισημαίνει ότι οι εννέα στους δέκα κατοίκους της χώρας δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα.
"Ο καφές και το γάλα είναι πλέον είδη πολυτελείας, αλλά οι πραγματικά τρομακτικές ελλείψεις αφορούν το ψωμί και το κοτόπουλο που αντιμετωπίζει η μεσαία τάξη της χώρας από τις αρχές του έτους. Για μία εβδομάδα του Μαρτίου αναγκάστηκα να πλένω τα δόντια μου με αλάτι", περιγράφει στην εφημερίδα ένας πολίτης.

"Οι αστοί, οι εύποροι και ο ιδιωτικός τομέας είναι οι ομάδες τις οποίες ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί για την κρίση στη Βενεζουέλα. Στην πραγματικότητα, όμως, τα χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης της επαναστατικής κυβέρνησης Τσάβες ευθύνονται για την παρούσα κατάσταση", λέει ο ίδιος.
"Αντιμετωπίζουμε την πείνα με το να κοιμόμαστε περισσότερο το πρωί, αν και μόνο οι πλούσιοι μπορούν να το κάνουν αυτό, καθώς δεν χρειάζεται να ξυπνήσουν για να πάνε στη δουλειά τους", επισημαίνει.
"Συζητάμε μεταξύ μας για το πόσοι είναι οι συμπολίτες μας που έχουν χάσει υπερβολικά πολλά κιλά. Η λίστα είναι μεγάλη. Είναι εντυπωσιακό το πώς το λίπος γίνεται σήμερα ένδειξη πλούτου!", αναφέρει.

Για πολιτικό σεισμό προειδοποιεί η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα ο Χεσούς Τορεάλμπα, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός "πολιτικού σεισμού" ο οποίος θα προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης διότι τα τεράστια οικονομικά προβλήματα σημαίνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας συνεχίζει τις προσπάθειες να οργανωθεί ανακλητικό δημοψήφισμα εναντίον του προέδρου Μαδούρο, σε μια προσπάθεια να εκδιωχθεί η τωρινή κυβέρνηση από την εξουσία.
Η χρονική στιγμή διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θεωρείται κρίσιμη. Εάν γίνει πριν από την 10η Ιανουαρίου, η Βενεζουέλα μπορεί να αποκτήσει νέα κυβέρνηση• εάν η ψηφοφορία γίνει αργότερα, ο αντιπρόεδρος της χώρας θα αναλάβει την εξουσία σε περίπτωση ήττας του Μαδούρο.
Ο πρόεδρος Μαδούρο με την σειρά του καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν "οικονομικό πόλεμο" εναντίον της κυβέρνησής του και σε αυτόν οφείλονται τα προβλήματα της χώρας του.

Δραματικές οι ελλείψεις
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία για τις εξαγωγές προς τη Βενεζουέλα όπου η πρώτη που καταγράφεται είναι συγκλονιστική.
- Οι αποστολές ψωμιού στη Βενεζουέλα μειώθηκαν κατά 94% το πρώτο εξάμηνο του 2016.
- Οι εξαγωγές κρεάτων μειώθηκαν κατά 63%
- Οι εξαγωγές φρούτων όπως φράουλες και μπανάνες υποχώρησαν κατά 99%
- Οι εξαγωγές ψαριών μειώθηκαν κατά 87% και της ζάχαρης κατά 34%.


Zωή Καραγεώργου
Bookmark and Share