Διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι χρησιμοποιεί το ΙΚ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι χρησιμοποιεί το ΙΚ

  • Διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι αυτοκτονίας χρησιμοποιούν στις επιθέσεις τους οι τρομοκράτες του  ISIS, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ μετά την αιματηρή επίθεση στη γαμήλια τελετή στο Γκαζίαντεπ, όπου σύμφωνα με τις αρχές δράστης ήταν ένα παιδί 12-14 ετών.

«Αυτά τα παιδιά... μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν» αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Παιδιών του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα «ο ανήλικος δράστης είχε ανακατευτεί με τους καλεσμένους στο γάμο και πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε προκαλώντας τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό εξήντα εννέα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή , τον ανήλικο βομβιστή συνόδευαν δύο νεαροί που διέφυγαν μετά την έκρηξη.

Οι δύο ύποπτοι φώναζαν μάλιστα ότι πρόκειται να γίνει «και δεύτερη έκρηξη»,ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Η τουρκική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δύο υπόπτων, γράφει η Τζουμχουριέτ.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών Ρενάτε Βίντερ τόνισε ότι «ο ISIS προχωρά σε απαγωγές παιδιών τα οποία εκμεταλλεύεται ως σκλάβους του σεξ ή για βομβιστές αυτοκτονίας. Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν»,

Τον περασμένο Μάρτιο ο ISIS είχε χρησιμοποιήσει ένα νεαρό αγόρι ως βομβιστή αυτοκτονίας σε επίθεση σε γήπεδο στη Βαγδάτη όπου σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι, τόνισε η Βίντερ. Στην επαρχία Κουντούζ ,στο βόρειο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αγοράζουν παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και τα διδάσκουν πώς θα γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας.

Τουλάχιστον 22 από τα θύματα της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ ήταν ηλικίας κάτω των 14 ετών

Τουλάχιστον 22 από τα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας, που σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ σε δεξίωση γάμου στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ήταν ηλικίας κάτω των 14 ετών, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Χθες ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας που πραγματοποίησε την επίθεση, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 51 άνθρωποι, ήταν ηλικίας 12 ως 14 ετών και πρόσθεσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι την επίθεση ενορχήστρωσε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε σήμερα διευκρίνισε ότι στους 51 νεκρούς δεν περιλαμβάνεται ο καμικάζι. Αξιωματούχοι συμπλήρωσαν παράλληλα ότι ένα γιλέκο βομβιστή αυτοκτονίας βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης, που ήταν μια από τις πιο φονικές που έχουν σημειωθεί φέτος στην Τουρκία.

Συνολικά 44 από τα 51 θύματα έχουν μέχρι στιγμής αναγνωριστεί, μετέδωσε την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης ότι ένα βρέφος τριών μηνών βρίσκεται μεταξύ των νεκρών.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει κατηγορηθεί και για άλλες παρόμοιες επιθέσεις στην Τουρκία, συνήθως με στόχο συγκεντρώσεις Κούρδων σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων. Η φονικότερη σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Επρόκειτο για μια διπλή βομβιστική επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι και σημειώθηκε σε μια διαδήλωση ακτιβιστών αριστερών κομμάτων και υποστηρικτών του αγώνα των Κούρδων μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό της 'Αγκυρας.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανέφερε σε δήλωσή του πως ο γάμος αυτός στην Γκαζιάντεπ ήταν ενός μέλους του. Ο γαμπρός βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών, ενώ η νύφη δεν τραυματίστηκε.

Ο Ερντογάν διατύπωσε εξάλλου την εκτίμηση πως οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες που ζουν στην Τουρκία.

Οργή κατά Ερντογάν

Πολλοί τζιχαντιστές θεωρούν τους Κούρδους εχθρούς. Στη γειτονική Συρία οι κουρδικές πολιτοφυλακές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

'Ανθρωποι έφθασαν στον τόπο της επίθεσης κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας "η χώρα δεν μπορεί να διχαστεί", αλλά άλλοι επιχείρησαν να τους πάρουν τις σημαίες και η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να τους διαλύσει.

Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη επίθεση, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ήταν η πιο φονική επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν καμικάζι βομβιστές σκότωσαν 100 ανθρώπους στη διάρκεια εργατικής και φιλοκουρδικής συγκέντρωσης έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της 'Αγκυρας.

Στο Γκαζίαντεπ, την πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας που βυθίστηκε στο πένθος μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε ένα γαμήλιο γλέντι, η οδύνη των οικογενειών των θυμάτων αναμιγνύεται με την οργή ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την κουρδική κοινότητα.

Ένα ματωμένο παιδικό παπούτσι στον τόπο της τραγωδίας μαρτυρά τη φρίκη της επίθεσης από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο θρήνος μετατράπηκε σε οργή.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων "όσων ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν" ορισμένοι εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρατηρούσαν από απόσταση. Ακούστηκε το σύνθημα "Ντροπή σου, Ερντογάν" από κάποιους που κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν τους προστάτευσε μολονότι το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει τους Κούρδους.

Ένας τοπικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP που ήθελε να παραστεί στις κηδείες εμποδίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος.

Τα φέρετρα ήταν καλυμμένα με λευκές ή κουρδικές σημαίες. "Έχασα τα παιδιά μου. Δεν θα τα ξαναδώ ποτέ", ούρλιαζε μια μάνα.

Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για "παθητικότητα". "Με τα χρόνια, βήμα με βήμα, το Γκαζίαντεπ μετατράπηκε σε καταφύγιο του ΙΚ. Εδώ και καιρό, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν πει ότι το ΙΚ εντείνει την παρουσία του εκεί", τονίζεται στην ανακοίνωση.

"Μετά τη σφαγή του Οκτωβρίου (σ.σ. τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου 2015 σε μια φιλοκουρδική διαδήλωση στην 'Αγκυρα όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι) ξέραμε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε έναν κουρδικό γάμο. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, η πολιτική εξουσία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα σχέδια", συνεχίζει το HDP.

Και η μέρα που επρόκειτο να είναι η πιο ευτυχισμένη στη ζωή της νύφης, της Μπεσνά Ακντογάν ?η οποία γλίτωσε, όπως και ο σύζυγός της? εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

"Μετέτρεψαν τον γάμο μας σε λουτρό αίματος" είπε μονάχα η νεόνυμφη, φεύγοντας από το νοσοκομείο νωρίτερα. Η κατάστασή της όμως ήταν τέτοια που χρειάστηκε να εισαχθεί και πάλι, λίγες ώρες αργότερα.

Ειρωνία της τύχης: το ζευγάρι είχε φύγει από το Σίιρτ, την πόλη απ' όπου κατάγονται και οι δύο, για να γλιτώσει από τις μάχες μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και εγκαταστάθηκε στο Γκαζίαντεπ για να ζήσει εκεί ειρηνικά.
Bookmark and Share