Τα πρώτα πρόστιμα σε μουσουλμάνες με... μπουρκίνι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Τα πρώτα πρόστιμα σε μουσουλμάνες με... μπουρκίνι

  • Δέκα μουσουλμάνες που φορούσαν μπουρκίνι σε παραλία των Καννών, ελέγχθηκαν από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων της εφαρμογής της προσωρινής απαγόρευσης στις πλαζ των γυναικείων μαγιών, που αφήνουν ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο. 


Με την επιχειρηματολογία ότι το μπουρκίνι αψηφά τους γαλλικούς νόμους για την προάσπιση του...κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, οι Κάννες είναι μια από τις τρεις πόλεις στην Γαλλία, που έχουν απαγορεύσει το μαγιό που φορούν οι συντηρητικές μουσουλμάνες, εν μέσω ενός κύματος αντιδράσεων έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στην γειτονική Νίκαια, στις 14 Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 85 ανθρώπους.

Οι αποφάσεις των δήμων έχουν πυροδοτήσει έναν έντονο δημόσιο διάλογο με μουσουλμανικές οργανώσεις να τις χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές, διχαστικές και ισλαμοφοβικές.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας (Conseil d'Etat) θα εκδώσει απόφαση για την νομιμότητα των εν λόγω απαγορεύσεων τις ερχόμενες μέρες.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα La Provence, υπερασπίστηκε τις απαγορεύσεις των δήμων, αλλά τόνισε πως δεν βλέπει την ανάγκη για ψήφιση νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο. Η υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών επίσης υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης.

Στην γειτονική Ιταλία, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η Ρώμη δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας, επισημαίνοντας πως η απαγόρευση μπορεί να αποδειχθεί προκλητική και να προκαλέσει επιπλέον επιθέσεις.
«Δεν μου φαίνεται ότι το γαλλικό μοντέλο έχει αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε o Αντζελίνο Αλφάνο στην εφημερίδα Corriere della Sera.