Τέλη Αυγούστου τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Τέλη Αυγούστου τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ.

  • Σεπτέμβριο η πρώτη δόση.

Στο τέλος του μήνα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην.... ιστοσελίδα gsis.gr, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι ο φόρος θα καταβληθεί κανονικά σε πέντε δόσεις, με την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017, υποστηρίζοντας πως η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσει τα ίδια ή και λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Πρόσθεσε, πάντως, ότι μία κατηγορία φορολογουμένων θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ γιατί κάποιοι, όπως είπε, πρέπει να πληρώνουν περισσότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έως τώρα εκκαθάρισης του φόρου, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το 1 λεπτό και να ξεπερνούν τα 50 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις. Ειδικότερα:

• Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ. υπόχρεοι) θα πληρώσει από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

• Το 5,8% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 420.000 υπόχρεοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.

• Το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000 υπόχρεοι) θα κληθεί να καταβάλει ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι υψηλότερος κατά 50 ευρώ και άνω.

• Περίπου 4,9 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος το ίδιο ποσό ή και ελαφρώς μειωμένο.

Ο λόγος που τα εκκαθαριστικά θα είναι αυξημένα για το ένα τρίτο των ιδιοκτητών ακινήτων οφείλεται στο γεγονός ότι:

• Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων.

• Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων.

• Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Ερχεται νέος ΕΝΦΙΑ

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει (εδώ και δύο χρόνια!) τον νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Οπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός, ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας (αντίστοιχος με το ΕΤΑΚ που είχε θεσπιστεί επί κυβερνήσεως Καραμανλή). Ο νέος φόρος, όταν αυτός θεσμοθετηθεί, θα επιβάλλεται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου και θα είναι ετήσιος.

Ο νέος φόρος σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη πρέπει να έχει προοδευτική κλίμακα και να επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι και η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Από τον Φεβρουάριο 8.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Έντυπη
Bookmark and Share