Citigroup: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το β' 6μηνο του 2016... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Citigroup: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το β' 6μηνο του 2016...


  • "Αργεί ακόμη η ανάκαμψη παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης.."


Μπορεί τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν δέκα ημέρες περίπου για την ελληνική οικονομία να έδωσαν ένα... τόνο αισιοδοξίας, αλλά τελικά η πραγματικότητα άλλα δείχνει.
Αυτό αναφέρουν σήμερα οι αναλυτές της Citigroup, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι τόσο οι εξαγωγές της χώρας όσο και οι εισπράξεις μέσω του τουρισμού έχουν απογοητεύσει τους αναλυτές.
Και αυτό διότι δείχνουν ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα καθυστερήσει να έλθει, όπως άλλωστε υποστήριζαν οι ίδιοι αναλυτές την προηγούμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι με βάση τα στοιχεία το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κινήθηκε πτωτικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων.
Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν μειωμένα κατά 242 εκατ. ευρώ, αν και στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι στο δεύτερο εξάμηνο –και ιδίως στο τρίτο τρίμηνο– η κατάσταση θα αλλάξει και ο τουρισμός θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στα 2,5 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν στα 3,8 δισ. ευρώ (υποχώρηση 1,3 δισ. ευρώ ή 35,5%).
Από την άλλη πλευρά, πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11,6 δισ. ευρώ από 12,6 δισ. ευρώ (7,9%).
Η αξία των εξαγωγών καυσίμων μειώθηκε κατά 22,5%, ενώ πτώση 31,7% κατέγραψαν οι πωλήσεις πλοίων.
Τις απώλειες από τον τουρισμό και τη ναυτιλία αντιστάθμισαν οι λιγότερες δαπάνες για τόκους (κατά 851 εκατ. ευρώ ή 28,4%) και οι χαμηλότερες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης κατά 270 εκατ. ευρώ (25%).
Η Citigroup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα καθυστερήσει.
Bookmark and Share