Πάνω από 800.000 Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους για την ανεξαρτησία τους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Πάνω από 800.000 Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους για την ανεξαρτησία τους

  • Πάνω από 800.000 Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους σε πέντε πόλεις της Ισπανίας για να διαδηλώσουν υπέρ της ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Οι..τοπικοί ηγέτες σκοπεύουν να ζητήσουν εκ νέου την ανεξαρτησία τους τον επόμενο χρόνο, παρά τις ενστάσεις και τα νομικά κωλύματα που προβάλει η κεντρική κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι Καταλανοί συγκεντρώθηκαν σε πέντε πόλεις στα βορειοανατολικά της χώρας την Κυριακή, μεταξύ των οποίων και τη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν περί τα 800.000 άτομα, αν και η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, που αντιδρά στα αιτήματα για ανεξαρτησία, μειώνει τον αριθμό των συμμετεχόντων στα 370.000 άτομα.

Οι πορείες πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της εθνικής γιορτής της Καταλονίας, La Diada, και έρχεται ως προμήνυμα της πίεσης που πρόκειται να ασκηθεί στη Μαδρίτη, που ασκεί και την κεντρική πολιτική στη χώρα.

Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν στην Ισπανία δεν έβγαλαν κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η χώρα να διοικείται εδώ και πάνω από 8 μήνες με προσωρινή κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Καταλονίας.

«Δεν μας ενδιαφέρει πια ποιος θα κυβερνήσει στη Μαδρίτη», λέει η Montse Pedra, 39 ετών, μια λογοθεραπεύτρια που συμμετείχε στη διαδήλωση στη Βαρκελώνη. Όπως είπε, δεν είναι πλέον αισιόδοξη ότι η Καταλονία θα μπορέσει να προχωρήσει με το δημοψήφισμα όπως έκανε η Σκωτία το 2014, και το μόνο που βλέπει ότι μπορούν να κάνουν είναι να ανακηρύξουν απλά την ανεξαρτησία τους.

Παραμένει ωστόσο ακόμη ασαφές, όπως τονίζει ο Guardian, εάν οι τοπικοί άρχοντες καταφέρουν τελικά να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για ανεξαρτησία.

Τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις τοπικές εκλογές πέρυσι και έχουν αρχίσει να «στρώνουν» το έδαφος για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, παρά το ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη απορριφθεί από το δικαστήριο.

«Η όλη διαδικασία πάει λίγο πιο αργά» παραδέχεται ένας άλλος διαδηλωτής, ο Rafael Subirats, 64 ετών, δάσκαλος μαθηματικών.

Η Καταλονία αριθμεί 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τη δική της διάλεκτο και κουλτούρα, καθώς και εξαιρετικά προσοδοφόρο τουριστικό κλάδο.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Ιούλιο δημοσκόπηση έδειξε ότι το 48% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 42% κατά.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιγκντεμόντ αντιμετωπίζει ψήφο εμπιστοσύνης στη συνέλευση της Καταλονίας στις 28 Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές αναμένουν ότι θα την κερδίσει. Ο Πουιγκντεμόντ τόνισε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του θα χαρακτηρίσει τις περιφερειακές εκλογές του επόμενου έτους ως μια μορφή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της απόσχισης, εκτός αν κατάφερνε να πείσει τη Μαδρίτη να επιτρέψει στους Καταλανούς να ψηφίσουν για το μέλλον τους.
«Εγώ θα επιμείνω για άλλη μια φορά ότι αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να συμφωνηθεί με την ισπανική κυβέρνηση… ένα δημοψήφισμα είναι ο καλύτερος μηχανισμός για να μάθουμε αν οι πολίτες θέλουν (να είναι ανεξάρτητοι) ή όχι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Καταλανός πολιτικός.
Bookmark and Share