Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει ποτέ στο Χαλέπι.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει ποτέ στο Χαλέπι..

  • Νέα τραγωδία
  • Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε νέες επιδρομές


Τουλάχιστον δέκα νεκροί, εκ των οποίων τέσσερα μέλη... ιατρικής ανθρωπιστικής βοήθειας και εννέα αντάρτες, σκοτώθηκαν από νέες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, κοντά στο Χαλέπι. Οι επιδρομές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν από συριακά ή ρωσικά μαχητικά, μία μόλις ημέρα μετά την «τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία», όπως χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τη φονική επίθεση σε κονβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι δείχνοντας απευθείας τη Ρωσία.

Το ιατρικό προσωπικό, υποστηρίζει το Παρατηρητήριο, εργαζόταν για λογαριασμό της Ένωσης Ιατρικής Φροντίδας και Οργανώσεων Ανακούφισης (UOSSM), η οποία με τη σειρά της επιβεβαιώνει τον θάνατο των τεσσάρων μελών της.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι υπεύθυνη για την αεροπορική επίθεση στο κονβόι αργά τη Δευτέρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους - ανάμεσά τους και τοπικός επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου - και 18 από τα συνολικά 31 φορτηγά να καταστραφούν, είναι η Ρωσία.

«Θεωρούμε τη ρωσική κυβέρνηση υπεύθυνη για αεροπορικές επιθέσεις στον χώρο αυτό, δεδομένου ότι η δέσμευσή τους σύμφωνα με την εκεχειρία ήταν βεβαίως να παύσουν οι επιχειρήσεις αέρος εκεί όπου κινείται η ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο ρωσικά πολεμικά. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι δύο ρωσικά πολεμικά Sukhoi SU-24 πετούσαν πάνω από το κονβόι τη στιγμή ακριβώς που πραγματοποιήθηκε η επίθεση τη Δευτέρα.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή δική της ή του σύμμαχου συριακού καθεστώτος επιμένοντας ότι το κονβόι δεν δέχτηκε από αέρος επίθεση, αλλά από το έδαφος. «Δεν έχουμε καμία σχέση με το γεγονός», τόνισε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία.

Αν και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμη αποφανθεί εάν τα οχήματα επλήγησαν όντως από αέρος, μία αποδεδειγμένη συμμετοχή της Ρωσίας θα έχει ολέθριες συνέπειες. Στην τελευταία του ομιλία με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για «αηδιαστική, άγρια και προφανώς εσκεμμένη ενέργεια» και χαρακτήρισε αυτούς που βρίσκονται πίσω από την επίθεση δειλούς. Σε παρόμοιο ύφος, αξιωματούχοι του ΟΗΕ μίλησαν για δυνάμει έγκλημα πολέμου.
Bookmark and Share