Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του ΟΑΣΘ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του ΟΑΣΘ

  • Τα αποτελέσματα της αυριανής ευρείας συνάντησης στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα κρίνουν τη στάση που θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου τους, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο... κ. Τσερμενίδης, "δεν έχουμε πρόθεση να απειλήσουμε με κινητοποιήσεις, απλώς τελικά η συγκεκριμένη μορφή είναι και η μόνη που έχουμε προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε".
Σε ό,τι αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων για τον μήνα Ιούνιο, σήμερα -ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM"- ο κ. Τσερμενίδης εκτίμησε πως το μεσημέρι θα φανούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων και παρότι δεν τους ικανοποιεί πλήρως η καταβολή δεδουλευμένων μόνο για τον Ιούνιο, "ωστόσο είναι ένα βοήθημα".
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, είχε προαναγγείλει την καταβολή του μισθού Ιουνίου. "Χθες πήρα τη δόση του Σεπτεμβρίου και έτσι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν σήμερα για τον μήνα Ιούνιο. Το ακριβές ποσό που θα πάει για τη ισθοδοσία είναι 2 ,997 εκατ. ευρώ. Επίσης σύντομα θα πάρουμε και το 18% του αποφορολογημένου εσόδου του μηνός Σεπτεμβρίου, που θα βοηθήσει να εκπληρώσουμε και άλλες υποχρεώσεις μας" δήλωσε ο κ. Στεφανίδης.
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν τα εισιτήρια πολλαπλών διαδρομών μέσω POS, ο κ. Στεφανίδης σημείωσε: "Έχουμε υπογράψει σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα, που έχει πιλοτική μορφή και που προβλέπει την πληρωμή των εισιτηρίων μέσω τερματικών. Οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται σε συγκεκριμένα εκδοτήρια (πλατεία Ελευθερίας, πλατεία Δημοκρατίας, πλατεία Αριστοτέλους, Ν.Σ. Σταθμού, Α.Σ. ΙΚΕΑ, Αλ. Παπαναστασίου) και να πληρώνουν τα εισιτήρια τους μέσω τερματικών. Η σύμβαση, για να πάρει οριστική μορφή και να ξεφύγουμε από την πιλοτική μορφή θα πρέπει πρώτα να πάρει τις εκθέσεις διασφάλισης δημοσίων εσόδων".
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο επεισόδιο σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ μεταξύ ελεγκτών και νεαρής, υποστηρίζοντας: "Τα όργανα ελέγχου της ζήτησαν το εισιτήριο και άρχισε αυτή να κάνει καυγά. Οι ελεγκτές, αφού διαπίστωσαν ότι δεν έχει εισιτήριο, της ζήτησαν στοιχεία για να κάνουν ταυτοποίηση για να τις επιβάλλουν το πρόστιμο. Δεν ήταν συνεργάσιμη και επειδή ήταν κλειστές οι πόρτες του λεωφορείου, έκανε αυτά που έκανε. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε εγκλωβισμός της από τους ελεγκτές. Ο εισαγγελέας έδωσε παραγγελία να γίνει προκαταρκτική εξέταση στο Α.Τ. Χαριλάου".
Κρίσιμη η αυριανή συνάντηση για το μέλλον του ΟΑΣΘ συνολικά
Στο μεταξύ, κρίσιμη για το μέλλον του οργανισμού συνολικά, κρίνεται η αυριανή συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στην οποία και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και των υπουργείων Παιδείας (σ.σ. είναι αρμόδιο για το μειωμένο εισιτήριο μετακίνησης μαθητών και φοιτητών), Εργασίας (με αρμοδιότητα για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων) και Οικονομικών, για τις διαφορές που προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ. Στην αυριανή συνάντηση, αναμένεται να δώσουν το "παρών" και εκπρόσωποι της διοίκησης του ΟΑΣΘ και του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).
Στην αυριανή συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα που αφορά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που διατυπώνονται ως προς το ποσόν που οφείλει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΑΣΘ, ως αντιστάθμισμα για την κοινωνική πολιτική που ασκείται στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.


Bookmark and Share