Το Bloomberg ειρωνεύεται τη διαρροή της ελληνικής κυβέρνησης ότι δήθεν ...θα βγει στις αγορές. - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Το Bloomberg ειρωνεύεται τη διαρροή της ελληνικής κυβέρνησης ότι δήθεν ...θα βγει στις αγορές.

  • Από τον Ιούνιο τα ελληνικά ομόλογα δεν τα θέλει κανείς, καθώς ο Τσίπρας αμφιταλαντεύεται για τις μεταρρυθμίσεις
  • Ουτοπική φαντάζει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, γράφει το Bloomberg 
  • Κάποιοι θεωρούν ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές ...εάν πρώτα δεν διαφανεί το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα.
"Tο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει τρίτη χειρότερη απόδοση στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα"

Την ώρα που ξεκινά ο...  νέος κύκλος του ελληνικού σίριαλ αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές μένουν μακριά από τα ομόλογα και τις μετοχές της χώρας.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν αποφέρει τις χειρότερες αποδόσεις μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων που παρακολουθούν οι παγκόσμιοι δείκτες του Bloomberg κατά το τελευταίο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εξασφαλίσει μία συμφωνία με τους δανειστές για την εκταμίευση της δόσης των έκτακτων δανείων τον περασμένο Ιούνιο.

Την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει την τρίτη χειρότερη απόδοση στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα με βάση τους δείκτες που παρακολουθεί το Bloomberg.

Τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν εξαιρεθεί απ' το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχουν κολλήσει στον πάτο του κύματος που ενίσχυσε τις αγορές χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Με περίπου 8,2%, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια είναι το υπερδιπλάσιο με αυτό της Πορτογαλίας που κυμαίνεται στο 3% την ώρα μάλιστα που Γερμανία και Ολλανδία απολαμβάνουν αρνητικά επιτόκια. Ακόμα και η Κύπρος, το άλλο κράτος μέλος της Ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «σκουπίδια» στα ομόλογα της που δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ, δανείσετε με λιγότερο από το μισό κόστος σε σχέση με την Ελλάδα.

«Από τον Ιούνιο τα ελληνικά ομόλογα δεν τα θέλει κανείς», λέει ο Patrick Esteruelas, επικεφαλής ανάλυσης της Emso Asset Management με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 3,2 δισ. δολ. «Όσο οι άνθρωποι νοιώθουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στην καλύτερη περίπτωση με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ή στη χειρότερη θα υπαναχωρήσει, θα συνεχίσουν να έχουν αμφιβολίες για τα θεμέλια του ελληνικού προγράμματος».

Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνάντηση τους στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή πιθανόν να απευθύνουν τις συνήθεις προειδοποιήσεις και συστάσεις προς την Ελλάδα να επιταχύνει το ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για μία υποδόση που εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα απ' την πρώτη αξιολόγηση του τελεταίου προγράμματος προσαρμογής.

Νέα κυβέρνηση;

«Η επίτευξη μίας διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης παραμένει ένα άλυτο ζήτημα – ούτε η κυβέρνηση ούτε οι πιστωτές δείχνουν να ενδιαφέρονται να κοιτάξουν πέρα απ' τους όρους που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα διάσωσης», λέει ο Piccoli.

Όσο οι αποδόσεις παραμένουν τόσο υψηλές, ο στόχος της Ελλάδας να δοκιμάσει να βγει στις αγορές του χρόνου, πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018, δεν μπορεί να επιτευχθεί.

«Η απόδοση 8% στις τρέχουσες συνθήκες της αγορές είναι ιδιαίτερα υψηλή. Είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτή αφρικανικών εταιρειών που εξάγουν εμπορεύματα και των χωρών τους», λέει ο Sterne.

Για τον Esteruelas της Emso, η πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, έπειτα από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να παρέχει «μία τεχνική στήριξη» στα ελληνικά ομόλογα.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, «έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές μέχρι να διαφανεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πιο κοντά στην έξοδο», καταλήγει.

Μία ημέρα νωρίτερα, σήμερα, το ΔΣ της ΕΚΤ σχεδόν σίγουρα θα αποφασίσει να διατηρήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός του προγράμματος QE, επικαλούμενο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν σχεδιαστεί για αργότερα φέτος.

«Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, όμως η Αθήνα ήδη είναι πίσω με τα 15 προαπαιτούμενα για την επόμενη υποδόση», λέει ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intel στο Λονδίνο. «Στο μεταξύ οι προοπτικές για μία συμμετοχή της Ελλάδας στο QE και για την ελάφρυνση του χρέους -δύο θετικούς καταλύτες- δείχνουν να μπαίνουν στο περιθώριο όσο περνάει ο καιρός», προσθέτει.

Γνωστή εικόνα
Κολλημένες αξιολογήσεις, καθυστερήσεις σε αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους και πικρία μεταξύ κυβερνήσεων που αλλάζουν και τεχνοκρατών που εκπροσωπούν τους δανειστές αποτελούν συνήθεις καταστάσεις σε επτάχρονη κρίση που έχει εξαφανίσει περίπου το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.

Τελικά, αυτοί που εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους σε λανθασμένες ενδείξεις είδαν τις επενδύσεις τους να εξαϋλώνονται, με τελευταίο παράδειγμα την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το πικρό παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης του Τσίπρα για διενέργεια δημοψηφίσματος το 2015 που σχεδόν ώθησε τη χώρα εκτός του ευρώ, είναι ένας από τους λόγους που οι επενδυτές απέχουν πλέον.