ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν θα πετύχει ούτε στο μισό τους δημοσιονομικούς στόχους! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν θα πετύχει ούτε στο μισό τους δημοσιονομικούς στόχους!

  • Όσο οι ελληνικές τράπεζες υλοποιούν το επιχειρηματικό πλάνο που έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακά προβλήματα, αρκεί να αντιμετωπίσουν εγκαίρως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτό ανέφεραν... στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει από διαδοχικά stress tests και αξιολογήσεις ποιότητας ενεργητικού με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται κεφαλαιακά επαρκείς, ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν δύο πολύ σοβαρές προκλήσεις, τον μεγάλο όγκο των NPLs και την έλλειψη κερδοφορίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ανησυχίες που υφίστανται για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο ισχύουν και για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά με μεγαλύτερη ένταση, καθώς στην Ελλάδα το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων διαμορφώνεται στο 50%. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει μία σειρά μέτρων, όπως τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού για την αντιμετώπιση μεγάλου μέρους των NPLs.
Bookmark and Share