«Πυρά» Γ. Στουρνάρα κατά Γ. Προβόπουλου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

«Πυρά» Γ. Στουρνάρα κατά Γ. Προβόπουλου


  • Ο κ. Στουρνάρας καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων «επιτέθηκε» στον πρώην διοικητή της ΤτΕ, λέγοντας «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα»(!) και προσέθεσε: «εγώ αν ήμουν στη θέση του θα πρόσεχα πολύ».


«Πυρά» κατά του Γ. Προβόπουλου εξαπέλυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,... Γ. Στουρνάρας, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Attica Bank, σημείωσε ότι χάρη στις παρεμβάσεις της ΤτΕ, αυτή τη στιγμή έχει την καλύτερη διοίκηση και επιτέλους, βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης.

«Ο κ. Προβόπουλος ποτέ δεν με ενημέρωσε, ως υπουργό Οικονομικών, για την Attica Bank» πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς του πρώην διοικητή της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας «επιτέθηκε» στον πρώην διοικητή της ΤτΕ, λέγοντας «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα» και προσέθεσε: «εγώ αν ήμουν στη θέση του θα πρόσεχα πολύ».

Υποστήριξε επίσης, ότι «ο κ. Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια της θητείας του, να ‘καθαρίσει’ με την υπόθεση της Attica Bank». «Δεν το έκανε, το έκανα εγώ» συνέχισε.

"Κόκκινα δάνεια"

«Ο μέσος όρος καθυστέρησης των δανείων για τα ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,3 δισεκ. ευρώ, ο χαμηλότερος που έχουμε» επισήμανε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Ειδικά στα ΜΜΕ μονό δυο κανάλια έχουν πρόβλημα, ο ΔΟΛ και το Σταρ πολύ λιγότερο, τα υπόλοιπα είναι ενήμερα δάνεια, οι μέτοχοι μάλιστα έχουν εισφέρει πάνω από 420 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς μέσα στην κρίση κρατήσαμε» υπογράμμισε.
Για το δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες o διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά στους βουλευτές πως «πρέπει να μου φέρετε τα δεδομένα της εποχής (ποσοστά κομμάτων κλπ) για να απαντήσω αν έπραξαν καλά οι τράπεζες για τη δανειοδότησή τους, αλλιώς μιλάμε για μετά Χριστόν προφήτες». Παραδέχθηκε πάντως, ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις που υπαγόρευαν όχι μόνο στρατηγική πολιτική, αλλά ακόμα και τη διαχείριση μιας τράπεζας σε καθημερινή βάση.

«Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω κρίσης, η χώρα έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας η οποία απεφεύχθη ευτυχώς χάρη στις κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα» πρόσθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Το πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών σήμερα είναι σημαντικά ενισχυμένο, με νέους κανόνες εποπτείας και αξιολόγησης της ποιότητας των δανείων» τόνισε μεταξύ άλλων στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας.

«Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ικανοποιεί τους όρους παροχής ρευστότητας από το ευρωσύστημα (...) καταλήξαμε να έχουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του φορολογουμένου» επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Το τραπεζικό σύστημα λειτούργει και εξελίσσεται είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων και να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύστημα για τον τόπο» διαβεβαίωσε.
Bookmark and Share