Διαγραφή των παλιών κλήσεων ζητά ο Γιάννης Μπουτάρης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Διαγραφή των παλιών κλήσεων ζητά ο Γιάννης Μπουτάρης

  • Παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών για τα ξεχασμένα πρόστιμα του ΚΟΚ.

Τη διαγραφή κλήσεων για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που βεβαιώθηκαν ακόμη και προ...ικοσαετίας, χωρίς στην πραγματικότητα να υφίσταται πλέον δυνατότητα είσπραξης των προβλεπόμενων προστίμων από το δήμο Θεσσαλονίκης, ζητά ο Γιάννης Μπουτάρης με παρέμβασή του στο υπουργείο Οικονομικών.

«Το ζήτημα με τις παλιές κλήσεις πρέπει να κλείσει οριστικά. Ο δήμος Θεσσαλονίκης στους προϋπολογισμούς και στους ισολογισμούς του είναι αναγκασμένος να εμφανίζει προσδοκώμενα έσοδα, τα οποία δεν θα εισπράξει ποτέ. Για το θέμα αυτό έχουμε κάνει παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε τα χρέη αυτά να διαγράφονται έπειτα από κάποια χρόνια, τρία έως πέντε. Όμως στο υπουργείο κινούνται με την πρώτη και όχι με ταχύτητες φόρμουλας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Αδύνατη η είσπραξη 4,3 εκατ. ευρώ

Στις οικονομικές καταστάσεις του μόνο για την περασμένη χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης ενέγραψε ένα ποσό της τάξης των 4,3 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε οφειλές από παλιές κλήσεις. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα ανέφερε χωρίς περιστροφές ότι οι πιθανότητες να εισπραχθούν στην πράξη οι οφειλές αυτές, που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, είναι εξαιρετικά μειωμένες.

Η κυρία Ρανέλλα έκανε λόγο για «μία βαριά κληρονομιά», επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για παλαιά πρόστιμα ΚΟΚ, τα οποία ανακαλύψαμε θαμμένα στα συρτάρια των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα -μετά και τις συστάσεις στο πλαίσιο καταλογιστικών ελέγχων- να υποχρεωθούμε να συντάξουμε βεβαιωτικούς καταλόγους και να στείλουμε ειδοποιητήρια στους δημότες-οφειλέτες».

Ο συμπαραστάτης του δημότη

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ώστε να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει τέλος στο μπάχαλο με τις παλιές κλήσεις για παράνομη στάθμευση, έχει ζητήσει και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Τόλης Αγγελόπουλος.
Ο ίδιος εξάλλου, αποδεχόμενος και σχετική επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη, υπογράμμισε στην ετήσια έκθεσή του, που πλέον βρίσκεται στα χέρια του Γιάννη Μπουτάρη, ότι η τεράστια χρονική απόκλιση από τη βεβαίωση της παράβασης με την επίδοση κλήσης μέχρι την ταμειακή βεβαίωσή της από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου «αποτελεί ακραία μορφή κακοδιοίκησης».

Περίπου 200.000 κλήσεις

Το πρόβλημα με τις παλιές κλήσεις αποκαλύφθηκε σε όλες τις διαστάσεις του πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από κατασταλτικό έλεγχο που δέχθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο, υποχρεώθηκε να αποστείλει ραβασάκια σε περίπου 130.000 πολίτες, ζητώντας τους να πληρώσουν πρόστιμα για κλήσεις που είχαν κοπεί ακόμη και πριν από 22 χρόνια!

Οι κλήσεις αυτές, που υπολογίζονται σε περίπου 200.000, βρέθηκαν ξεχασμένες στα ντουλάπια και στα συρτάρια υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως έχει εκτιμηθεί, τα προβλεπόμενα πρόστιμα ίσως και να αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.
Πηγή εφημερίδα Μακεδονία
Ρεπορτάζ Β.Ζούκα
Bookmark and Share