- Στόχος της κυβέρνησης είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να επικυρώσει τη συμφωνία Αθήνας - θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση και αρχές Ιανουαρίου να μπορέσει η ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το θέμα της... επίτευξης του στόχου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έκλεισε χθες και άνοιξε εκείνο της στελέχωσης του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χθες τις πρώτες του επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στην παρούσα φάση, ο γύρος των συζητήσεων θα διαρκέσει το αργότερο έως τις 30 Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να επικυρώσει τη συμφωνία Αθήνας - θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση και αρχές Ιανουαρίου να μπορέσει η ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Πάντως, χθες, έκλεισε και τυπικά το τελευταίο ανοικτό ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης, το οποίο αφορούσε την επίτευξη του στόχου της αποπληρωμής του 80% των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν διατεθεί τον Ιούνιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έτσι, το Euroworking Group, που συνεδριάζει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, θα μπορέσει να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του συνόλου της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας.
Με την πρώτη αξιολόγηση να έχει πλέον ολοκληρωθεί, ο κ. Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των θεσμών ξεκίνησαν τις συζητήσεις για τα ζητήματα του δεύτερου ελέγχου. Πρώτο στην ατζέντα ήταν το θέμα της στελέχωσης του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν οριστεί τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη διοίκηση του υπερταμείου και να έχει συμφωνηθεί ο εσωτερικός κανονισμός του.
Για τη στελέχωση της διοίκησης καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του εποπτικού συμβουλίου (που ορίστηκε πριν από λίγες ημέρες). Το εποπτικό συμβούλιο αναμένεται να προσλάβει σύμβουλο με διεθνή εμπειρία σε τέτοια θέματα, ώστε να προσδιοριστεί άμεσα ένας κατάλογος πιθανών υποψηφίων (με διεθνή εμπειρία) και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντός του έτους. Να σημειωθεί ότι η τρόικα θεωρεί πολύ κρίσιμη τη στελέχωση του υπερταμείου με πρόσωπα που θα έχουν σημαντική εμπειρία σε αντίστοιχα εγχειρήματα και δεν θα έχουν πολιτικές «ρίζες».
Με τους εκπροσώπους των θεσμών συναντήθηκε επίσης ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη συνάντηση ετέθη το τριετές σχέδιο του υπουργείου για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ ο κ. Φίλης επαναδιατύπωσε το αίτημα για την ανάγκη διορισμού 20.000 εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το θέμα αυτό συσχετίζεται και με την αποτύπωση του εκπαιδευτικού συστήματος από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με στελέχη του ΟΟΣΑ, αποτύπωση που περνά σε δεύτερη φάση.
Οι επαφές του κ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους της τρόικας θα συνεχιστούν αύριο Κυριακή, καθώς σήμερα ο υπουργός θα βρίσκεται στη βελγική πόλη Μπριζ, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο με τίτλο «Επινοώντας εκ νέου την Ευρώπη». Αύριο θα υπάρξει συνάντηση και για το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ενώ από Δευτέρα ξεκινούν οι συζητήσεις για τα κρίσιμα θέματα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.