- Βόμβες σε ψυγεία, ανθρώπινες ασπίδες, drones...
- Δεύτερη εβδομάδα σκληρών μαχών.
Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της μάχης της Μοσούλης, η διεθνής συμμαχία φαίνεται να κάνει.. σημαντικές προόδους στην ανάκτηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ.
Παρά τις επιτυχίες της όμως -78 πολίτες απελευθερώθηκαν ενώ μέχρι στιγμής 800 μαχητές του ISIS είχαν σκοτωθεί μέχρι χθες το πρωί- ο συνασπισμός αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση του ISIS στην προσπάθειά του να κρατήσει το τελευταίο του προπύργιο στο Ιράκ.
Καθώς μάλιστα αριθμητικά υπολείπεται σημαντικά της συμμαχίας -90.000 στρατιώτες μόνο από τα Ιρακινά κυβερνητικά στρατεύματα, Κούρδοι μαχητές και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις- οι τζιχαντιστές προσπαθούν να βλάψουν τον εχθρό αλλά και τους αμάχους χρησιμοποιώντας τακτικές ασύμμετρου πολέμου.
Το γεγονός μάλιστα πως γνώριζαν προ καιρού για την επικείμενη προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης που κατέχουν τα δύο τελευταία χρόνια, τους έδωσε πολύ χρόνο να προετοιμαστούν για την επικείμενη επίθεση.
Κατόπιν αυτού, οι δυνάμεις της συμμαχίας που πλησιάζουν στην πόλη πρέπει να διασχίσουν δρόμους που είναι «σπαρμένοι» με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και να μπουν σε οδούς περνώντας από εκρηκτικές παγίδες τοποθετημένες από τους επιδέξιους βομβιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με το Πολεμικό Αρχηγείο Επιχειρήσεων του Ιράκ, κατά την πρώτη εβδομάδα της επιχείρησης ανακαλύφθηκαν δύο εργοστάσια κατασκευής βομβών και περίπου 400 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί απενεργοποιήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις. Μέλος εξάλλου των Κούρδων στρατιωτών στην περιοχή, δήλωσε στο CNN ότι περισσότεροι Κούρδοι σκοτώθηκαν με τον τρόπο αυτό, παρά στη μάχη.
«Βάζουν βόμβες στους δρόμους, μέσα στα σπίτια. Απελευθερώνουμε ένα χωριό και είναι παντού. Οι άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους, ανοίγουν μια πόρτα ή ένα ψυγείο και αυτό εκρήγνυται».
Γι αυτό και η επιχείρηση «καθαρισμού» ενός χωριού είναι μια αργή, επικίνδυνη διαδικασία που μπορεί να πάρει ακόμη και μήνες.
Επιθέσεις αυτοκτονίας
Οι επιθέσεις αυτοκτονίας που μπορεί να γίνονται μέσω παγιδευμένων αυτοκινήτων ή φορτηγών ή μέσω καμικάζι έχουν γίνει το σήμα – κατατεθέν των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Καθημερινή πρακτική, μόνο την πρώτη εβδομάδα της επιχείρησης 127 παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σκορπίζοντας το θάνατο.
Τούνελ
Πρόκειται για μια από τις βασικές αμυντικές τακτικές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη και τις γύρω περιοχές. Το δίκτυο των τούνελ βοηθά τους μαχητές να δραπετεύουν, να κρύβονται, να μεταφέρουν τον εξοπλισμό και το προσωπικό τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις εναέριες δυνάμεις της συμμαχίας – ενώ παράλληλα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις.
Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ξαφνική εμφάνιση στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους από το έδαφος, ακόμη και ενός και μόνο μαχητή, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά ζωσμένος με εκρηκτικά.
Επιθέσεις αντιπερισπασμού
Καθώς ο συνασπισμός πολιορκεί τη Μοσούλη, το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε άλλα σημεία της πόλης, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού και απόσπασης προσοχής των συμμαχικών δυνάμεων προς άλλες κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόσφατη επίθεση στο Κιρκούκ, 175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, την περασμένη Κυριακή.
Βόμβες σε ψυγεία, ανθρώπινες ασπίδες, drones: Πώς ο ISIS πασχίζει να κρατήσει τη Μοσούλη
Εκδικητικές δολοφονίες
Χαρακτηριστική περίπτωση ένα «απελευθερωμένο» χωριό κοντά στο Νιμρούντ, νοτιοανατολικά της Μοσούλης όπου περίπου 40 άτομα εκτιμάται ότι εκτελέστηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου επειδή νωρίτερα καλωσόρισαν τις ιρακινές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι τζιχαντιστές έφτασαν στο χωριό μετά την αποχώρηση των ιρακινών στρατιωτών οι οποίοι δεν είχαν αφήσει στρατεύματα ασφαλείας στην περιοχή, επιτρέποντας στους εξστρεμιστές να επιστρέψουν και να πάρουν εκδίκηση.
Ανθρώπινες ασπίδες
Υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι η τρομοκρατική οργάνωση στοχεύει άμαχο πληθυσμό χρησιμοποιώντας τον ως ανθρώπινη ασπίδα εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων, κάτι άλλωστε που έχει κάνει και στο προηγούμενες μάχες στο Ιράκ.
Ιρακινή πηγή δήλωσε στο CNN ότι 284 άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Μοσούλη καθώς χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες ενώ νωρίτερα τα Ηνωμένα Έθνη είχαν εκφράσει την αγωνία τους καθώς ο ISIS είχε πάρει 550 οικογένειες από χωριά γύρω από τη Μοσούλη για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.
Drones
Έχοντας αντιγράψει εν πολλοίς την αμερικανόφερτη τεχνολογία των drones, οι τζιχαντιστές πραγματοποιούν πλέον μη επανδωμένες επιθέσεις από αέρος και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις άκρως επιτυχημένα. Πέρα από την πραγματοποίηση επιθέσεων, τα drones χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση των θέσεων των αντιπάλων.
Τοξικά πυρά
Οι τζιχαντιστές βάζουν φωτιές σε πετρελαιοπηγές σε μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να θολώσουν την αποτελεσματικότητα των εναέριων δυνάμεων της συμμαχίας, επηρεάζοντας την ορατότητά τους. Μία τέτοια φωτιά άναψαν την περασμένη Πέμπτη τοποθετώντας εκρηκτικά σε εργοστάσιο πετρελαίου. Η φωτιά έκαιγε για μέρες περιπλέκοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή και οδηγόντας δεκάδες ανθρώπους σε αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.
Πηγή: CNN.com