«Κούρεμα» έως και 50% για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

«Κούρεμα» έως και 50% για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια


  • Δραστικά μέτρα διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών προς τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές, όπως «κούρεμα», το οποίο στην πράξη θα φτάνει ακόμη και το 50%, αλλά και ρυθμίσεις σε πολύμηνες δόσεις περιλαμβάνει το σχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Το νέο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων και των...υπερήμερων οφειλών είναι κοντά στο να συμφωνηθεί μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά σε 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.

Ωστόσο θα γίνουν άλλες μία ή δύο συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων ώστε, αν είναι δυνατόν, μέχρι και την Κυριακή 20 του μηνός να έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο.

Στο επίκεντρο πάντως της διαπραγμάτευσης μπήκε το θέμα της διαγραφής των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Πηγές θέλουν τους θεσμούς, και ιδίως το ΔΝΤ, να ζητούν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις ως προς τις κατηγορίες των ληξιπρόθεσμων χρεών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που δεν θα «κουρεύονται».

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά ήγειρε το «ηθικό ζήτημα» που θα προκύπτει αν θα διαγράφονται φόροι, π.χ. ΦΠΑ, που ενώ εισπράχθηκε, εντούτοις δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο. Επιπλέον, η μεριά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ζήτησε να υπάρχει όριο στο ύψος του «κουρέματος» ώστε να μην προκαλείται ζημιά στα δημοσιονομικά.

Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρουσίασε πρόταση ιεράρχησης ως προς τις κατηγορίες των φόρων που θα μπορούν να διαγράφονται. Πρώτα θα είναι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις από παλιότερα και έπειτα από νεότερα χρέη, πρόστιμα του ΚΒΣ και να μη διαγράφονται παρακρατούμενοι φόροι, όπως ΦΠΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Πληροφορίες θέλουν στα σενάρια που δούλεψαν τα τεχνικά κλιμάκια το επικρατέστερο ποσοστό «διαγραφής» να είναι εκείνο της τάξης του 50%. Η χθεσινή τετράωρη συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών κατέληξε στο να υπάρχει ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών, δηλαδή στις περιπτώσεις που θα αποφασίζονται «κουρέματα» επιχειρηματικών χρεών, αυτά να είναι ισόποσα για όλους. Από κει και πέρα κάθε πιστωτής, τράπεζα, Εφορία, ασφαλιστικό ταμείο να επιλέγει ποια χρέη θα διαγράφει.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ζήτησαν να συναντηθούν και με τις τράπεζες ξεχωριστά για το θέμα. Κάτι που αναμένεται να γίνει εκτός απρόοπτου σήμερα. Το κύριο ζήτημα που ανακύπτει είναι αν η διαγραφή θα γίνεται υπολογίζοντας το χρέος από το αρχικό κεφάλαιο ή μόνο το χρέος που προκύπτει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι, εφόσον κρίνονται βιώσιμοι, θα μπορούν να διευθετούν τις οφειλές τους με βάση τον τρόπο που θα αποφασίζει η πλειονότητα των πιστωτών τους. Για δύο μήνες αρχικά θα έχουν προστασία από καταδιωκτικά μέτρα με δυνατότητα παράτασης για όσο διάστημα κρατούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρηματιών-οφειλετών και των πιστωτών τους.

Το τελικό σχέδιο εξυγίανσης που θα συμφωνείται θα επικυρώνεται από τα Ειρηνοδικεία.