Τραγικό "ρεκόρ" απολύσεων τον Οκτώβριο: Χάθηκαν 80.000 θέσεις.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Τραγικό "ρεκόρ" απολύσεων τον Οκτώβριο: Χάθηκαν 80.000 θέσεις..

  • Τι δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»
  •  Στον κόσμο τους Πρωθυπουργός και Κυβέρνηση..  ονειρεύονται ανάπτυξη.​H ανεργία όχι απλά μαστίζει τη χώρα μας, αλλά όπως φαίνεται μήνα με το μήνα τα πράγματα επιδεινώνονται. Το σύστημα «Εργάνη»..έβγαλε νέο αρνητικό ρεκόρ στην αγορά εργασίας για τον μήνα Οκτώβριο. Μάλιστα, το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ξεπερνά τις 80.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που καταγράφεται πρώτη φορά στο εν λόγω σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα προηγούμενα έτη, ο Οκτώβριος είναι μήνας που το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι αρνητικό κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης της θερινής τουριστικής περιόδου. Όμως οι απολύσεις ποτέ δεν είχαν φτάσει να είναι τόσο πολύ περισσότερες από τις προσλήψεις. Συνήθως το αρνητικό πρόσημο κυμαινόταν στα επίπεδα από 40.000 έως 57.000 θέσεις εργασίας.

Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2015, το αρνητικό ισοζύγιο είχε προσεγγίσει τις 56.473 θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περσινός Οκτώβριος ήταν ο πρώτος μήνας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο όπου τα capital controls είχαν επίσης επηρεάσει αρνητικά την πορεία της αγοράς εργασίας.

Παρόλο που ο φετινός Οκτώβριος δεν έχει τέτοιες αδυναμίες, το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων είναι δυσμενέστερο.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, ξεχωρίζει και πάλι η αυξητική πορεία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Δεν είναι υπερβολή ότι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν, είναι είτε μερικής, είτε εκ περιτροπής απασχόλησης, γεγονός που δείχνει την τάση περαιτέρω συμπίεσης των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, πολύ πιο κάτω από το κατώτατο όριο των 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, των 511 ευρώ.
Bookmark and Share