Γιατί συντηρείται το αδιέξοδο στην Εθνική Τράπεζα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Γιατί συντηρείται το αδιέξοδο στην Εθνική Τράπεζα

  • Η προσπάθεια εξομάλυνσης της κρίσης με νέα διαδικασία εκλογής προέδρου και πώς έπεσε στο κενό.
  • Πρόθυμος να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας ο Δ. Τσιτσιράγκος.
  • Δεν έχει υποβάλει προς το παρόν παραίτηση ο Π. Θωμόπουλος.
  • Ο γόρδιος δεσμός με τον Λ. Φραγκιαδάκη.


Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας  καθώς.. έπεσαν στο κενό όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για εκτόνωση της κρίσης.

Παρότι το ΤΧΣ αμφισβήτησε εξ αρχής την εκλογή Παναγιώτη Θωμόπουλου ως νέου μέλους του Δ.Σ. της Εθνικής, προοριζόμενου να αναλάβει καθήκοντα προέδρου, και εκκρεμεί η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του στη 1:00 το μεσημέρι σήμερα για το αν κατατεθεί αίτημα σύγκλησης γενικής συνέλευσης, ο κ. Θωμόπουλος δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής παραίτηση.

Η εμμονή του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν ισχύουν οι πληροφορίες που διακινούνται από πλευράς ΤΧΣ, ότι ο Δ. Τσιτσιράγκος, ο οποίος αποτελούσε την πρόταση του Ταμείου για τη θέση του προέδρου της Εθνικής, δέχεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου.

Η παραίτηση του κ. Θωμόπουλου και η απόσυρση του κ. Τσιτσιράγκου από τη νέα διαδικασία ανάδειξης προέδρου της τράπεζας θεωρείται ως το πιο ανώδυνο σενάριο εξομάλυνσης της κρίσης. Η Εθνική θα κινήσει εκ νέου διαδικασία για πρόεδρο και οι όποιες αποφάσεις του ΤΧΣ για τη στάση που κράτησαν τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας θα ληφθούν σε εύθετο χρόνο.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης δεν έχει υποβάλει παραίτηση, παρότι του έχει διαμηνυθεί από το ΤΧΣ ότι η υποβολή της θα εκτόνωνε την κρίση.

Πρόκειται, σύμφωνα με συστημικούς παράγοντες, για ψύχραιμη στάση από πλευράς Φραγκιαδάκη, καθώς η υποβολή παραίτησης θα οδηγούσε σε βαθιά διοικητική κρίση την Εθνική, την ώρα που εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και για τις αλλαγές στο οργανόγραμμα, την εθελουσία και την υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της τράπεζας έχουν ενταθεί οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για το ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι αντικαταστάτες όλων ή κάποιων από τα υφιστάμενα εκτελεστικά μέλη (διευθύνων σύμβουλος και δύο αναπληρωτές), εφόσον ζητηθούν από το ΤΧΣ οι παραιτήσεις τους.

Στελέχη του ομίλου, προτάσσοντας αρκετές φορές και κομματικές ταυτότητες, επιδιώκουν να περάσουν συγκεκριμένη γραμμή. Το αν οι σχεδιασμοί τους είναι σε συνεννόηση με κομματικά ή υπουργικά κέντρα δεν έχει προς το παρόν διαπιστωθεί.

Η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, πάντως, τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει καμία ανάμειξη, ως οφείλει, στη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου της Εθνικής.
Bookmark and Share