Ντάισεμπλουμ: ποιός σας είπε πως το ασφαλιστικό έκλεισε; - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Ντάισεμπλουμ: ποιός σας είπε πως το ασφαλιστικό έκλεισε;

  • Oι πρόωρες εκλογές πλέον διακρίνονται στον ορίζοντα, καθώς οι "εταίροι" εγκαταλείπουν πλήρως το αγαπημένο τους παιδί,τον Αλέξη Τσίπρα,παρά τις ατελείωτες ...κωλοτούμπες και τα "ναι σε όλα".


Την ίδια ώρα που ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωνε ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση, και ότι οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, ο Jeroen Dijsselbloem έθετε το ασφαλιστικό ως πρώτο... θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως αναφέρει σε έγγραφό του σχετικά με το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Στο έγγραφο περιλαμβάνεται ως βασικό θέμα της δεύτερης αξιολόγησης το θέμα των εργασιακών, ενώ περιορίζεται χρονικά η παραμονή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα σε μία εβδομάδα, από 14 έως 21 Νοεμβρίου.

Ακόμα, στο επίμαχο έγγραφο ο πρόεδρος του Eurogroup αναλύει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και τη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων.

Διαβεβαιώσεις υπουργού

Οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, επέμεινε πάντως ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, όπως έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Το ασφαλιστικό είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και έχει κλείσει οριστικά, δεν ξανανοίγει... Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανυπολογίστηκαν και οι παλιές συντάξεις», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε ήταν η καλύτερη, ειδικά στα θεσμικά χαρακτηριστικά που είχε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως το υπουργείο έστειλε ενημερωτικό σημείωμα σε όσους συνταξιούχους υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους, προκειμένου να γνωρίζουν το πραγματικό ποσό της παρακράτησης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κατώτατο ποσό της μηνιαίας δόσης παρακράτησης θα είναι τα 50 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των δόσεων για κάθε συνταξιούχο, καθώς διαφέρει από ταμείο σε ταμείο.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ανέφερε ότι η Αθήνα έχει θέσει ως όρο να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συνδέεται με τη μείωση του αφορολόγητου.