Στα «νύχια» αμερικανικού fund «κόκκινα» δάνεια δύο τραπεζών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Στα «νύχια» αμερικανικού fund «κόκκινα» δάνεια δύο τραπεζών


  • Στην Pillarstone θα περάσουν από τις Eurobank και Alpha Bank υποχρεώσεις εταιριών ύψους 1,2 δισ. €

Στις αρχές του 2017 αναμένεται να πάρει...  άδεια η πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που συμφώνησαν οι Eurobank και Alpha Bank με την Pillarstone, θυγατρική του αμερικανικού επενδυτικού fund ΚΚΡ. Σύμφωνα με τη Eurobank, η νέα πλατφόρμα θα αρχίσει τη δραστηριότητά της εντός του α' τριμήνου του 2017, έχοντας καταρχήν υπό διαχείριση τα «κόκκινα» δάνεια 2-3 επιχειρήσεων. Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το 40% της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της έως το τέλος του 2019 θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών.

Στα χέρια της Pillarstone θα περάσουν από τη Eurobank και την Alpha Bank «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, που κρίνονται βιώσιμες, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Η εταιρία διαχείρισης θα έχει την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάθε επιχείρησης, ενώ οι τράπεζες θα ενημερώνονται αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλη μια συστημική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην ειδική πλατφόρμα.

Η Eurobank παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη λεπτομέρειες του σχεδίου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέχρι το τέλος του 2019. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα προέλθει από διαγραφές (40%), θα ακολουθήσουν οι αναδιαρθρώσεις (20%), οι ρευστοποιήσεις ενέχυρων (20%) και οι πωλήσεις (20%).

Ειδικότερα, οι πωλήσεις θα αφορούν δάνεια λιανικής (κυρίως καταναλωτικά) χωρίς εξασφαλίσεις, που εμφανίζουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και για τα οποία έχουν ληφθεί προβλέψεις σε ποσοστό 100%, ενώ θα υπάρξουν και μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Eurobank διαμορφώθηκαν στα 20 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Αυτό το νούμερο θα πρέπει να υποχωρήσει κατά 37%-38% μέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια να μειωθούν από 20 δισ. ευρώ σε 12,4 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Η μείωση θα αφορά δάνεια λιανικής σε ποσοστό 55% και επιχειρηματικά δάνεια σε ποσοστό 45%. Το 25% της μείωσης αναμένεται να επιτευχθεί τη διετία 2016-2017, το 35% της μείωσης το 2018 και το υπόλοιπο 40% το 2019.

Bookmark and Share