Ο πρώτος Κινέζος στο τιμόνι της Interpol! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ο πρώτος Κινέζος στο τιμόνι της Interpol!


  • Θεωρείται σκληρός διώκτης εγκληματιών.

Υπήρξε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης της Κίνας από το 2004 που δημιουργήθηκε η Type Your Post Summary Here θέση και την υπηρέτησε έως σήμερα, υπό δύο διαδοχικούς προέδρους, με σθένος και αποφασιστικότητα και με έμφαση στην καταδίωξη λιποτακτών και πολιτικών προσφύγων που αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό - επί των ημερών του εκδόθηκε αριθμός ρεκόρ 100 διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.

Ο Μενγκ Χονγκβέι (φωτό) εξελέγη την εβδομάδα που πέρασε σε διεθνή σύνοδο στην Ινδονησία νέος πρόεδρος της Interpol για την προσεχή τετραετία.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για τον πρώτο Κινέζο που αναλαμβάνει το τιμόνι αυτού του νευραλγικού -στη σημερινή συγκυρία- παγκόσμιου οργανισμού, υπήρξαν αρκετοί σχολιαστές που εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα χρησιμοποιήσει τους διεθνείς μηχανισμούς του για τον εντοπισμό αντιφρονούντων του κινεζικού καθεστώτος. Αλλοι πάλι εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για τον Μενγκ εξαιτίας των αμφιλεγόμενων πρακτικών του, όπως η διαδεδομένη χρήση βασανιστηρίων για την απόσπαση ομολογιών.

Ομως ο Μενγκ, που έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής της κινεζικής αστυνομίας, μάλλον σηματοδοτεί την επιλογή ηγεσίας που μπορεί να εντατικοποιήσει την εκστρατεία της Interpol για την πάταξη της διακρατικής, διασυνοριακής εγκληματικότητας. Εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή σε μία εποχή που η τζιχαντιστική -και όχι μόνο- τρομοκρατία επαναπροσδιορίζει τις στρατηγικές της..
Bookmark and Share