SZ:"Ο ιστορικός αναθεωρητισμός του Erdogan δεν έχει στόχο τα ελληνικά νησιά αλλά τον κεμαλισμό" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

SZ:"Ο ιστορικός αναθεωρητισμός του Erdogan δεν έχει στόχο τα ελληνικά νησιά αλλά τον κεμαλισμό"


  • Την εκτίμηση πως ο ιστορικός αναθεωρητισμός που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan με τις δηλώσεις του κατά της Συνθήκης της Λωζάνης δεν έχει στόχο τα ελληνικά νησιά αλλά τον κεμαλισμό διατυπώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.


Όπως μεταδίδει η... Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Ο Erdogan και τα σύνορα της καρδιάς του» αναφέρεται στην επανειλημμένη το τελευταίο δίμηνο κριτική του προέδρου της Τουρκίας στη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, βάσει της οποίας ρυθμίστηκαν όχι μόνο τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας συνολικά.
«Ο ιστορικός αναθεωρητισμός του Erdogan και των οπαδών του έχει έναν συγκεκριμένο στόχο που δεν είναι βέβαια τα ελληνικά νησιά, αλλά ο Ismet Inonu και η πολιτική του κατά της θεοκρατίας.
Ο Inonu ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Kemal Ataturk και ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λωζάνη.
Μετά τον θάνατο του Ataturk το 1938 τον διαδέχθηκε στην προεδρία.
Με άλλα λόγια, ο Erdogan προετοιμάζει τον αποχαιρετισμό του κεμαλισμού, της κυρίαρχης μέχρι σήμερα ιδεολογίας στην Τουρκία» αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται και στη σπουδή της Τουρκίας να παίξει ρόλο στην ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος στο Βόρειο Ιράκ.
«Στη Λωζάνη το καθεστώς της Μοσούλης δεν είχε διευθετηθεί, τελικά η Κοινωνία των Εθνών κατακύρωσε την περιοχή στο Ιράκ» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τον διεθνολόγο Μπασκίν Οράν από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σύμφωνα με τον οποίο η κριτική του Erdogan για τη Συνθήκη της Λωζάνης έχει λιγότερο να κάνει με τα ελληνικά νησιά και περισσότερο με το κουρδικό και την πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα Μοσούλη.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη Λωζάννη η Τουρκία δεν είχε καν θέσει ζήτημα Δωδεκανήσου που κατοικούνταν κατά 90% από Έλληνες.
«Πολλά συνηγορούν υπέρ της ερμηνείας του Οράν.
Ο Erdogan κατάφερε κιόλας να μετατρέψει τη Μοσούλη με πολύ πάθος σε εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.
Στην ιστορία της Μοσούλης ήμασταν παρόντες είπε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι φυσικά σεβόμαστε τα σημερινά σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε σύνορα στην καρδιά μας.
Η Τουρκία στηρίζει τους ομοεθνείς της στη Θράκη, στην Κύπρο, στην Κριμαία και παντού...
Ο Erdogan κάνει προφανώς τα πάντα για να επιβάλει στην τουρκική δημοκρατία ένα προεδρικό σύστημα, έστω κι χρειαστεί να συντρίψει τα θεμέλιά της.
Έκανε κιόλας την αρχή με τη Λωζάνη» υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung
Bookmark and Share