Tζιχαντιστές σταύρωσαν πέντε άτομα στη Μοσούλη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Tζιχαντιστές σταύρωσαν πέντε άτομα στη Μοσούλη.

  • Παρά το σφυροκόπημα που δέχεται το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, μέλη της οργάνωσης φαίνεται να έχουν επιστρέψει στους δρόμους της Μοσούλης, αστυνομεύοντας την πόλη και ελέγχοντας αν οι κάτοικοι συνεχίζουν να ζουν υπό τον νόμο της σαρίας, αναφέρουν πηγές από το εσωτερικό της πόλης. 

Το τελευταίο χαρακτηριστικό περιστατικό που.. υπενθυμίζει στο εναπομείναν ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους της Μοσούλης ότι οι εξτρεμιστές έχουν ακόμη το πάνω χέρι στο εσωτερικό της είναι η σταύρωση πέντε ανδρών που κατηγορήθηκαν για παραχώρηση πληροφοριών στον «εχθρό», τα πτώματα των οποίων έγιναν δημόσιο θέαμα σε μια διασταύρωση στα ανατολικά της πόλης. Ενώ οι ισλαμιστές μαχητές συνεχίζουν να μετρούν το μήκος των γενειάδων των ανδρών στους δρόμους και να ελέγχουν ότι οι κάτοικοι δεν παραβιάζουν με κανέναν τρόπο τον ισλαμικό νόμο, χιλιάδες σύντροφοί τους εγκαταλείπουν την πόλη, καθώς η πόλη πολιορκείται από μια συμμαχία 100.000 ανδρών, αποτελούμενη από Ιρακινούς στρατιώτες, Κούρδους Πεσμεργκά και σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες, η οποία έχει ήδη εισχωρήσει σε ορισμένες ανατολικές συνοικίες της πόλης.

Η αποδυνάμωση του ISIS στην ανατολική πλευρά της πόλης, όπου το σουνιτικό Ισλάμ δεν είναι όσο κυρίαρχο είναι στη δυτική, έφερε την Τρίτη και την επιστροφή της αστυνομίας ηθών του Ισλαμικού Κράτους, της λεγόμενης «Χίσμπα», η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβολή της σαρίας, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων στους άνδρες να φορούν «δυτικά» ρούχα, όπως τζιν ή μπλούζες με στάμπες, επιβάλλοντας στις γυναίκες να καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπό τους και να φορούν γάντια και ψάχνοντας για καπνιστές.

«Φαίνεται ότι θέλουν να τονίσουν την παρουσία τους μετά τις δέκα τελευταίες ημέρες που ήταν εξαφανισμένοι, κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης», δήλωσε κάτοικος της Μοσούλης, ο οποίος βγήκε για πρώτη φορά από το σπίτι του από την έναρξη της πολιορκίας.

Το αποκρουστικό θέαμα των πέντε σταυρωμένων πτωμάτων στην ανατολική Μοσούλη φαίνεται να λειτουργεί ως προειδοποίηση σε άλλους πιθανούς πληροφοριοδότες των δυνάμεων που έχουν περικυκλώσει την πόλη. «Οι άνθρωποι του ISIS κρέμασαν τα πτώματα και χαρακτήρισαν τους νεκρούς συνεργάτες των δυνάμεων των αποστατών και των απίστων», ανέφερε ένας άλλος κάτοικος της πόλης, ο οποίος είδε το θέαμα από κοντά. Σε άλλο δείγμα της καταστολής που προσπαθεί απελπισμένα να επιβάλει το Ισλαμικό Κράτος, η οργάνωση εξετάζει τις κάρτες SIM των κινητών τηλεφώνων, ελέγχοντας εάν οι κάτοικοι επικοινωνούν με το εξωτερικό της πόλης. «Πήγα να πάρω ως συνήθως τη σύνταξή μου, όμως ο υπάλληλος που με εξυπηρέτησε αρνήθηκε να μου τη δώσει εάν δεν του έδινα πρώτα την κάρτα SIM του κινητού μου», δήλωσε ο συνταξιούχος αστυνομικός Αμπού Αλί, τονίζοντας ότι ο υπάλληλος του είπε πως «αυτές είναι οι οδηγίες από το ISIS».

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις στο εσωτερικό δείχνει να έχουν μειωθεί εδώ και μία εβδομάδα, από τη στιγμή που άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού έσπασαν την αντίσταση των τζιχαντιστών και εισήλθαν σε ορισμένες ανατολικές γειτονιές της πόλης. Σύμφωνα με τις αναφορές ενός κατοίκου, η κυκλοφορία έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα στα περισσότερα σημεία της ανατολικής Μοσούλης και οι αγορές λειτουργούν και πάλι κανονικά, χωρίς ωστόσο να εμφανίζουν την ίδια κίνηση που είχαν πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών.
Bookmark and Share