- Παρότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε επαναφέρει έμμεσα τις απειλές "grexit”, το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας δεν κερδίζει την προσοχή των επισκεπτών του Νταβός.
- Τα νέα προβλήματα της Ε.Ε. ξεπερνούν σε ενδιαφέρον τα όρια της επιτυχίας ή μη της διαπραγμάτευσης.
Brexit, Τραμπ, Ξι Ζινπίνγκ, δολάριο - ευρώ και...πετρέλαιο, έχουν εξαφανίσει από την ατζέντα των συζητήσεων το αγαπημένο τα τελευταία χρόνια για τους επισκέπτες της ετήσιας συνάντησης στο Νταβός "ελληνικό πρόβλημα”.
Με δυσκολία, όπως παρατηρούν τραπεζίτες και σχολιαστές που βρίσκονται ήδη τα τελευταία 24ωρα στο Νταβός, "ανοίγει κανείς συζήτηση για τα προβλήματα της πορείας της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος, παρά το γεγονός ότι από την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ με τις δηλώσεις του έχει αναθερμάνει το ενδεχόμενο ή έστω την απειλή ενός Grexit...”.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα απουσιάσει το θέμα από τις συζητήσεις –προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να απασχολήσει κάποιους ομιλητές– αλλά φαίνεται "πως δύσκολα θα κερδίσει την προσοχή στα μεγάλα πάνελ των συναντήσεων που στρέφονται κυρίως στις απόψεις που θα διατυπωθούν για το brexit, τις αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. και Κίνας μετά την εγκατάσταση του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο”.
Οι τελευταίες δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ Τραμπ – Μέρκελ/Σόιμπλε με συνεντεύξεις και δηλώσεις σε μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έχουν ανάψει φωτιές στο κατά πόσο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. με προφανείς συνέπειες στις εμπορικές συναλλαγές και στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, θα επιτείνουν τη διεθνή αβεβαιότητα μέσα στο 2017.
Με το ίδιο ενδιαφέρον και πολλά "στοιχήματα” αναμένεται και η τοποθέτηση της κας Μέι για το πως θα προχωρήσει σε δύο μήνες το πρώτο δομικής σημασίας "ξήλωμα” στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το Brexit.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον η έμμεση αναζωπύρωση της απειλής ενός "grexit” φαίνεται να μην κερδίζει προς το παρόν τουλάχιστον την προσοχή του ακροατηρίου στο Νταβός...
Αντίθετα όλοι περίμεναν την πρώτη εμφάνιση και την τοποθέτηση στο νέο διεθνές περιβάλλον του Κινέζου προέδρου Ξι Ζινπίνγκ.
Ο Ξι Ζινπίνγκ στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής επιδίωξης κέρδους και όχι της παγκοσμιοποίησης. Οφείλουμε να εξισορροπήσουμε την παγκοσμιοποίηση, να την κάνουμε περισσότερο ισχυρή, περισσότερο ανοικτή, περισσότερο αειφόρα.
Τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ είναι προετοιμασμένα για έναν υπερπόντιο διάλογο ανάμεσα στις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις του κ. Ξι Ζινπίνγκ και των Ευρωπαίων κυρίως ηγέτες στο χιονισμένο Νταβός, με τον νέο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.
Όσον αφορά την Ελλάδα το κλίμα που επικρατεί, ειδικά μεταξύ τραπεζικών κύκλων, περιορίζεται σε διαπιστώσεις που συνδέουν "την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης” με τις "απαιτήσεις αυστηρής εφαρμογής των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου” σε ένα κλίμα που "δεν προβλέπει αναταραχές αλλά συμβιβαστική διάθεση”, απομακρύνουν τον ορατό ορίζοντα της ένταξης της Ελλάδας στο QE και περιορίζουν τις εξελίξεις στα όρια της σχέσης των αξιολογήσεων και της εκταμίευσης των δόσεων, "τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017...”.