Πιέσεις για την προστασία των Τούρκων αξιωματικών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Πιέσεις για την προστασία των Τούρκων αξιωματικών


  • To ποινικό μέλλον των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου κρίνεται αυτήν την εβδομάδα στον Άρειο Πάγο και οι Financial Times τονίζουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα έρθει αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική σε περίπτωση που η έκδοσή τους στη γείτονα προχωρήσει.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο...  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πει στην Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. «Αλλά», συμπληρώνεται, «ο ίδιος και η αριστερή κυβέρνησή του θα δεχθούν σκληρή κριτική εντός συνόρων αλλά και από την Ευρώπη, αν η έκδοση προχωρήσει, κάτι που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ανεξαρτήτως τι θα αποφασίσει το ανώτατο δικαστήριο».
«Η νομοθεσία σε Ελλάδα και Ε.Ε. απαγορεύει την έκδοση κατηγορούμενου σε μια χώρα, όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια», συνεχίζουν οι F.Τ. και τονίζουν επίσης ότι ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Ελλάδα δεν στείλει πίσω στην Τουρκία τους αξιωματικούς, η Άγκυρα θα σταματήσει να τηρεί τη συμφωνία της με την Ε.Ε. για τη μείωση των προσφυγικών ροών και θα επιτρέψει σε ένα νέο κύμα προσφύγων και αιτούντων άσυλο να φύγει προς την Ελλάδα.
Η εφημερίδα αναφέρεται και σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα τηρήσει την απόφαση του δικαστηρίου, προσθέτει όμως ότι «κάποιοι φοβούνται πως η πολιτική ίσως μπορεί να παίξει τον ρόλο της».
«Αν η Ελλάδα στείλει πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση θα έρθει αντιμετώπιση με κατηγορίες ότι προσπαθεί να κατευνάσει την Άγκυρα επειδή αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση αυτήν τη στιγμή», είπε στους F.T. ο καθηγητής Νομικκής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άρης Χατζής.
«Σφαγή για τη συνείδηση των 15 δικαστών» γράφει η Süddeutsche Zeitung για την υπόθεση. Το ρεπορτάζ, που δημοσιεύεται λίγο πριν ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης σε τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου, αφορά στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης εναντίον της απέλασης των αξιωματικών.
Ο κ. Δοξιάδης, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, παραπονιέται για την αμφισημία των εκφράσεων που επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ συζήτησε για το θέμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και για την περίεργη σύμπτωση της ακροαματικής διαδικασίας με τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη.
«Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας», διαβεβαιώνει, «υπάρχει η πολύ διαδεδομένη αντίληψη ότι ο Τσίπρας την ημέρα των διαβουλεύσεων στη Γενεύη θα διαβεβαιώσει τον Ερντογάν ότι θα ‘πάρει’ τους οκτώ στρατιώτες του, είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτική ανάμειξη στο έργο της δικαιοσύνης», ισχυρίζεται.
Ανησυχία για την κατάληξη της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εκφράζει και ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος σε μακροσκελή του δήλωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσής τους «δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης, είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας».
Επίσης, κάνει λόγο για «ακατανόητη τριχοτόμηση» της υπόθεσης, που «εμφανίζει τη δικαιοσύνη εκτεθειμένη στον κίνδυνο αντιφατικών αποφάσεων».
Όπως εξηγεί ο κ. Λυκουρέζος, «τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου, ήτοι δεκαπέντε αρεοπαγίτες και τρεις εισαγγελείς, πρόκειται τελικώς να επιληφθούν εντός της εβδομάδας του αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, και της έφεσης του εισαγγελέως εφετών, κ. Λιόγα, κατά του εφετειακού βουλεύματος, με το οποίο αποφασίστηκε η μη έκδοσή τους».
«Δεν έγινε, άραγε, αντιληπτό από την ηγεσία της δικαιοσύνης το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκληθεί στην περίπτωση που τα τρία συμβούλια αποφανθούν διαφορετικά επί των αυτών πραγματικών περιστατικών;» διερωτάται.
Ο ποινικολόγος απευθύνει έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου «να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις».
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Παξινός εμφανίζεται βέβαιος ότι τους αξιωματικούς περιμένουν στην Τουρκία «μετά βεβαιότητας απάνθρωπα βασανιστήρια και η ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης».
Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του «ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί αν θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών ή θα υπερισχύσει η πολιτική σκοπιμότητα, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Τσίπρα μη εξαιρουμένου, που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
«Καλούνται οι αρεοπαγίτες να αποφανθούν εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπαρκτά και στηρίζονται διαχρονικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη ή ποικίλλουν αναλόγως των περιστάσεων και της πολιτικής εμπλοκής», συμπληρώνει.
Στις 10,11 και 13 Ιανουαρίου στον Άρειο Πάγο
Οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφετειακών αποφάσεων των οκτώ στρατιωτικών θα συζητηθούν σε διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου.
Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοσή τους στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ, άλλη σύνθεση έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν.
Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε εφέσεις υποστηρίζοντας ότι το συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν.
Οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών υποστήριξαν ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί.
Bookmark and Share