Κόκκινος συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών στη Φλώρινα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Κόκκινος συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών στη Φλώρινα

  • Πληθαίνουν τα κρούσματα γρίπης των πτηνών στη χώρα.


Λίγες μέρες μετά τα σοβαρά περιστατικά στην περιοχή της Θράκης, όπου εκτός από οικόσιτα κοτόπουλα και πάπιες βρήκαν τον θάνατο και εκατοντάδες υδρόβια μεταναστευτικά πουλιά στις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης, κρούσμα της νόσου εντοπίστηκε στο...Αντίγονο του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας.

Πρόκειται για το πρώτο σε οικόσιτα πουλερικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, έναν μήνα μετά την επιβεβαίωση κρούσματος σε υδρόβιο πουλί στον υγροβιότοπο των Πρεσπών.
Η μόλυνση, που έχει πλήξει πολλές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, εισήχθη στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία, πρώτα στον Εβρο και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Ροδόπη, την Αρκαδία και τη Φλώρινα.
Αφορά τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης, ο οποίος έχει κυριολεκτικά αφανίσει την πτηνοτροφία στη Βουλγαρία, με σχεδόν μισό εκατομμύριο θανατώσεις πουλερικών σε δεκάδες εκμεταλλεύσεις της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, το κρούσμα εμφανίστηκε σε κοτέτσι του χωριού, όπου πέθαναν όλα τα πουλερικά και έπειτα από εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων επιβεβαιώθηκε η μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών.

Εγινε υγειονομική ταφή των κοτόπουλων, ενώ λήφθηκαν έκτακτα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου σε ολόκληρο τον νομό, και κυρίως σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από την εστία της μόλυνσης, που περιλαμβάνει την πόλη του Αμυνταίου και τους οικισμούς Σωτήρα, Βεγόρας, Λεβαίας, Φιλώτα, Πελαγού, Μανιακίου, Αντιγόνου, Φαραγγίου και Αγίου Παντελεήμονα.
Απαγορεύσεις

Σε αυτήν απαγορεύεται η μετακίνηση πουλερικών, νεοσσών και αυγών, η είσοδος και έξοδος άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία ή κατοικίδιων, η απομάκρυνση και διασπορά απορριμμάτων και κοπριάς, η διοργάνωση εμποροπανηγύρεων και υπαίθριων αγορών, καθώς και η απελευθέρωση πουλιών από κυνηγούς. «Παράλληλα, έχουμε δώσει οδηγίες για μεταφορά όλων των οικόσιτων πουλερικών σε στεγασμένους χώρους, προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή με τα υδρόβια πουλιά, που είναι φορείς της νόσου και τους τη μεταδίδουν» είπε στο «Εθνος» υπάλληλος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Στα τέλη Ιανουαρίου σήμανε συναγερμός στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Θράκης, έπειτα από την επιβεβαίωση κρούσματος γρίπης σε δεκάδες οικόσιτα πουλιά στο χωριό Σώστης Ροδόπης, αλλά και τον εντοπισμό εκατοντάδων νεκρών άγριων πουλιών (κύκνων, φλαμίνγκο, φαλαρίδων, κορμοράνων, λαγγόνων κ.ά.) στις όχθες της Ξηρολίμνης Φαναρίου.
Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.
Στη Γερμανία οι περισσότερες εστίες της νόσου στην ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, τα περισσότερα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στις χώρες της ΕΕ από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, σε ένα σύνολο 996, έχουν καταγραφεί στη Γερμανία (259) και την Ουγγαρία (247). Στα Βαλκάνια έχουν διαπιστωθεί τα περισσότερα μετά τα μέσα Δεκεμβρίου στη Βουλγαρία, με συνολικά 65, που είχαν ως αποτέλεσμα να θανατωθούν περίπου μισό εκατομμύριο πουλερικά.πηγή Έθνος.
Bookmark and Share