- Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στο Ελληνικό, όπου πρόσφυγες δεν αφήνουν τον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα να μπει στα γραφεία της δομής.
Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και... μεταναστών στο Ελληνικό επισκέπτεται αυτήν την ώρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Ο υπουργός θέλει να μπει σε χώρο που είναι υπό κατάληψη, ωστόσο μερίδα προσφύγων δεν του το επιτρέπει και για τον λόγο αυτόν το κλίμα είναι τεταμένο.
Τα αιτήματά τους σύμφωνα με το Star, είναι καλύτερο φαγητό, πλυντήριο για να πλένουν τα ρούχα τους, ενώ ζητούν να μετακινηθούν στα σπίτια.
"Πρέπει να ανοίξετε τα σύνορα", φώναξε ένα μικρό παιδί που ήταν ανεβασμένο στην κλειστή πόρτα.
Μάλιστα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν βάλει μικρά παιδιά να δημιουργήσουν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να αποτρέψουν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μπει στον καταυλισμό.
Ο κ. Μουζάλας αρχικά κατάφερε να μπει για λίγα λεπτά στον καταυλισμό, αλλά ήταν τέτοια η ένταση που αμέσως βγήκε.
Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπουν στον υπουργό να περάσει και υπήρξε μεγάλη ένταση, ενώ πρόσφυγες πήραν ένα μωρό και το έδωσαν στην αγκαλιά του υπουργού.
Για δεύτερη μέρα σε απεργία πείνας οι πρόσφυγες στο Ελληνικό
Απεργία πείνας με τη μορφή της αποχής από το συσσίτιο ξεκίνησαν την Κυριακή οι 1.600 πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και μήνες εγκλωβισμένοι στις προσωρινές δομές φιλοξενίας του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Δηλώνουν ότι στο εξής δεν θα επιτρέπουν στα οχήματα τροφοδοσίας να μπαίνουν στους χώρους για να μοιράσουν φαγητό και ζητούν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους με μετακίνηση των πιο ευάλωτων πληθυσμών σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, εξασφάλιση εκπαίδευσης για τα μικρά παιδιά καθώς επίσης παροχή ζεστού νερού και ιατρικής περίθαλψης.
Υπενθυμίζεται ότι οι εγκαταστάσεις στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού άρχισαν να αξιοποιούνται για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από το φθινόπωρο του 2015 όταν διογκώθηκε το κύμα των προσφύγων που έφθαναν στα νησιά και καθώς έπρεπε κάποιοι να μένουν στην Αθήνα πριν προωθηθούν στην Ειδομένη. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως αυτό θα είναι για λίγους μήνες, ζήτησε παρατάσεις από τους γύρω δήμους που αντέδρασαν και κάποια στιγμή απλώς έπαψε να δίνει υποσχέσεις…
Με βάση τα επίσημα στοιχεία καταγραφής του συντονιστικού, στους χώρους του πρώην αεροδρομίου μένουν 1.600 πρόσφυγες εκ των οποίων 711 στο άλλοτε κτήριο αφίξεων, 567 στο γήπεδο χόκεϊ και 322 στο γήπεδο μπέιζμπολ. Οι συνθήκες διαβίωσης στους συγκεκριμένους χώρους έχουν πολλές φορές γίνει αφορμές για διαμαρτυρίες είτε από τους ίδιους τους φιλοξενουμένους είτε από τους περιοίκους.