Ντάισελμπλουμ: "αντίμετρα" ..μόνο αν οι Έλληνες ξεπεράσουν το 3,5% πλεόνασμα! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Ντάισελμπλουμ: "αντίμετρα" ..μόνο αν οι Έλληνες ξεπεράσουν το 3,5% πλεόνασμα!

  • Κοινώς ..."ούτε με σφαίρες".

Τα "αντίμετρα" τα οποία επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, θα ενεργοποιηθούν μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μόνο για το επιπλέον ποσό, υποστηρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε έγγραφο που...έστειλε στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρεται στα συμπεράσματα του τελευταίου Eurogroup: "Συζητήθηκαν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού".

"Το πάνω από τους στόχους του προγράμματος σημαίνει ότι τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα θα υλοποιούνται όχι παράλληλα με τα μέτρα, αλλά μόνο εάν πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο κατά το ποσοστό της υπέρβασης", πρόσθεσε.

Εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ, τα αντίμετρα θα είναι ύψους στο 0,4% του ΑΕΠ, στο ποσοστό δηλαδή που είναι πάνω από το συμφωνημένο 3,5%.

Απάντηση Αθήνας για τα "αντίμετρα"

Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πλεονάσματος 3,5%, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2018 - με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 - θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πλεονάσματος.

Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου ότι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.
Bookmark and Share