Μειώνουν στο μισό τις ειδικότητες στα σχολεία! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Μειώνουν στο μισό τις ειδικότητες στα σχολεία!

  • Το υπουργείο Παιδείας έστειλε χθες Τρίτη πρόταση στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την οποία οι ειδικότητες θα μειωθούν σε 80 από 163..


Να μειώσει τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών κατά 50% επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας τις... αντιδράσεις καθηγητών και δασκάλων.

Σύμφωνα με το Έθνος, το υπουργείο Παιδείας έστειλε την Τρίτη σχετική πρόταση στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την οποία οι ειδικότητες θα μειωθούν σε 80 από 163 που είναι σήμερα, κάτι που έφερε τις διαμαρτυρίες των καθηγητών οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές θα κληθούν να διδάξουν σε γυμνάσια και λύκεια μαθήματα που οι ίδιοι δεν διδάχθηκαν στο πανεπιστήμιο, ενώ ο ανταγωνισμός για μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση θα αυξηθεί και πολλές ειδικότητες θα μείνουν εκτός σχολείων.

Το θέμα της περικοπής στις ειδικότητες των εκπαιδευτικών έχει τεθεί προς συζήτηση εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ποτέ οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου δεν είχαν προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το αιτιολογικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το οποίο διαμόρφωσε την πρόταση, η δημιουργία ενιαίων ειδικοτήτων θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανομή των εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες των δημόσιων σχολείων.

Με την άποψη αυτή όμως διαφωνούν ριζικά οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι με τη δημιουργία ενοποιημένου πίνακα, βάσει του οποίου θα γίνονται οι προσλήψεις αναπληρωτών (πιθανώς και οι μόνιμοι διορισμοί), είναι πολύ πιθανό κάποιες ειδικότητες να μην καταφέρουν ποτέ να ενταχθούν στη δημόσια εκπαίδευση.

Πάντως η πανσπερμία ειδικοτήτων στην εκπαίδευση είναι εντυπωσιακή, σημειώνει η εφημερίδα.

Για παράδειγμα στον κλάδο 14.04 έχουμε γεωπόνους-δασολόγους και επίσης καθηγητές φυσικού περιβάλλοντος, φυτικής παραγωγής, ζωικής παραγωγής, ιχθυοκομίας - αλιείας, γεωργικών μηχανών και αρδεύσεων - γεωργικής μηχανολογίας και υδάτινων πόρων, θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας κ.ά., οι οποίες προτείνεται να ομαδοποιηθούν σε μία παρά το γεγονός, όπως αναφέρουν μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ότι άλλες αφορούν αποφοίτους πανεπιστημίων ή πολυτεχνείων και άλλες αποφοίτους ΤΕΙ.
Bookmark and Share