Εκτιμήσεις ειδικών για μεγάλο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Εκτιμήσεις ειδικών για μεγάλο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της ιταλικής εταιρείας ENI Λούκα Μπερτέλι δεν αποκλείει την πιθανότητα να βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου ένα κοίτασμα παρόμοιο με αυτό του Zorh της αιγυπτιακής ΑΟΖ.


«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ένα Zorh στην περιοχή και... παρόμοια κοιτάσματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο κ. Μπερτέλι, μιλώντας στο 4ο Eastern Mediterranean Gas Conference στη Λευκωσία.

Ο κ. Μπερτέλι τόνισε πως πολλά κοιτάσματα παρόμοια με το γιγάντιο Zorh, που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 2015, θεωρείται ότι υπάρχουν στα κυπριακά ύδατα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα πεδία, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στο Ισραήλ και στον Λίβανο.

Το κοίτασμα Zorh, που ανακάλυψε η EΝΙ, είναι το 20ό μεγαλύτερο στον κόσμο, περιέχει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου) και καλύπτει μία περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Πάνος Κελάμης τόνισε ότι η αισιοδοξία να βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο Zorh δεν δημιουργείται μόνο από την παρουσία σημαντικών εταιρειών, αλλά και από τα ίδια τα δεδομένα.
Bookmark and Share