Περίμετρος μέσης ανάλογα με το ύψος. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Περίμετρος μέσης ανάλογα με το ύψος.

 
  • Ο πίνακας των επικίνδυνων τιμών.


Εδώ και αρκετές δεκαετίες οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον δείκτη μάζας σώματος προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσο το σωματικό βάρος ενός ατόμου αποτελεί απειλή για την υγεία του.
Ωστόσο, ο... ΔΜΣ δεν είναι πάντοτε αξιόπιστος, καθώς δεν διακρίνει μεταξύ λιπώδους και μυϊκής μάζας. Για παράδειγμα, ένας αθλητής μπορεί να χαρακτηρίζεται βάσει ΔΜΣ ως υπέρβαρος, ενώ στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα αυτό καθοδηγείται από την ανεπτυγμένη μυϊκή του μάζα και επομένως είναι υγιής.

Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν νέους δείκτες αξιολόγησης, πιο ακριβείς και πιο αξιόπιστους, ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν εάν η υγεία μας κινδυνεύει ανάλογα με τη σωματική μας διάπλαση. Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουλβερχάμπτον της Αγγλίας ανέπτυξαν τον δείκτη «αναλογία μέσης-ύψους», ο οποίος εκτιμούν πως προβλέπει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών επιπλοκών σε άνδρες και γυναίκες.

Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε τις τιμές που θεωρούν οι ειδικοί επικίνδυνες για την καρδιά.


Στο πλαίσιο μελέτης σε δείγμα 4.700 ανθρώπων, η αναλογία μέσης-ύψους αποδείχθηκε εξαιρετικά αξιόπιστος δείκτης αξιολόγησης της καρδιομεταβολικής υγείας, ώστε να εκτιμηθεί εάν ένα άτομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη τύπου 2.


Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Άλαν Νέβιλ, «ο δείκτης μάζας σώματος εκτιμά το περιττό σωματικό βάρος, χωρίς όμως να κάνει διαφοροποίηση ανάμεσα στο βάρος λόγω μυϊκής μάζας και στο βάρος λόγω συσσώρευσης λίπους». Αντιθέτως, «η αναλογία μέσης-ύψους είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιολογηθεί εάν κάποιος διατρέχει κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών».


Σύμφωνα με τον Νέβιλ, η αναλογία μέσης-ύψους μπορεί να εφαρμοστεί ως δείκτης αξιολόγησης της υγείας σε άτομα μέσης φυσικής κατάστασης, καθώς, όπως επισημαίνει ο ίδιος, όσοι γυμνάζονται πολύ (τουλάχιστον για 150 λεπτά την εβδομάδα) διατρέχουν ούτως ή άλλως χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο ασχέτως κιλών.

*Η μελέτη του Νέβιλ και των συνεργατών του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.
Bookmark and Share