Κυβέρνηση... "απόψε αυτοσχεδιάζουμε", ενώ η χώρα καταρρέει - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Κυβέρνηση... "απόψε αυτοσχεδιάζουμε", ενώ η χώρα καταρρέει

Όλα καλά..




Θα περίμενε κανείς ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνηση του, να πράξουν το λογικό και υπεύθυνο. 
Να οργανώσουν ένα συστηματικό σχέδιο, μία στρατηγική, να σκύψουν πάνω από τα εμπόδια της αξιολόγησης και να κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά ώστε αυτή να ολοκληρωθεί. 
...Έστω μέχρι τον Μάιο.




Νωρίς το απόγευμα σήμερα, διεξάγεται στις Βρυξέλλες το τρίτο Eurogroup του 2017. Η Ελλάδα αναμένεται να... απασχολήσει ένα σημαντικό μέρος της συνάντησης, αλλά δεν θ’ αποτελέσει το κύριο θέμα της. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, θ’ αναλωθεί στην εφαρμογή των προϋπολογισμών των κρατών-μελών και την πορεία τους, ως προς την συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Καθώς και στην συζήτηση του σχεδιασμού έκδοσης χρέους από κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης.

Για το ελληνικό ζήτημα, η agenda της συνάντησης προβλέπει ενημέρωση του Eurogroup από τους θεσμούς και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, για την πρόοδο η οποία έχει σημειωθεί, από τον προηγούμενη συνάντηση του Φεβρουαρίου. Επί της ουσίας το άτυπο όργανο δηλαδή, θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα. Με όλα τα κρίσιμα θέματα να παραμένουν ανοικτά, η ενημέρωση δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια.
Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να δοθεί ημερομηνία επιστροφής της Quadriga στο Χίλτον αλλά, με δεδομένες τις αντιρρήσεις που το μέγαρο Μαξίμου προβάλλει στις ζητούμενες μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα, κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Ειδικά, όσο δεν γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές που ζητά το Δ.Ν.Τ., σε εργασιακά και συνδικαλιστικά, δεν πρέπει ν’ αναμένεται επιστροφή της ομάδας εργασίας του Ταμείου στην Αθήνα.
Με το Δ.Ν.Τ. (μετά τους αδαείς και "ερασιτεχνικούς" χειρισμούς της κυβέρνησης, για αποχώρησή του) να είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης και καθοδηγητής της Τρόικα, τέτοια περίπτωση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Γεγονός που σημαίνει ότι μια προσδοκία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, (έχουμε χάσει τον λογαριασμό, εάν αυτή είναι η πέμπτη ή η έκτη ημερομηνία-ορόσημο της κυβέρνησης), θα πρέπει να θεωρείται ουτοπική. Εκτός και υπάρξει μία ακόμη κυβερνητική στροφή 180ο, πράγμα που δεν μοιάζει να έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί, στην παρούσα φάση…

Αυτή είναι η κατάσταση στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, την ώρα κατά την οποία τα μηνύματα από την οικονομία κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν καθυστερήσει σημαντικά να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, ενώ οι πληροφορίες για μεγάλη αύξηση των κόκκινων δανείων στο τέλος του 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017, όλο και πληθαίνουν. Σύμφωνα δε, με δημοσίευμα της Καθημερινής του Σαββάτου, οι εκροές καταθέσεων έχουν πλέον ξεπεράσει τα € 4δισ.!

Δηλαδή, σε απλά λόγια, το 50% του "νέου χρήματος" (κατά την ορολογία των capital controls), το οποίο είχε "επιστρέψει" ύστερα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αναχώρησε και πάλι προς άλλες πολιτείες, πολύ πιο σταθερές και πιο ασφαλείς γι’ αυτό.

Τα προβλήματα της οικονομίας όμως, δεν περιορίζονται μόνο στο τραπεζικό σύστημα. Τον Ιανουάριο καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ μείωσης θέσεων εργασίας για την τελευταία δεκαπενταετία, η αγορά φωνάζει με όλους τους τρόπους ότι βυθίζεται και η μείωση των επενδύσεων στο Δ’ τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, αποτελεί εκκωφαντικό σήμα συναγερμού. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης και η αβεβαιότητα που προκαλούν, έχουν φέρει προ των πυλών μία σημαντική επιδείνωση της οικονομίας.

Όλη η παραπάνω κατάσταση, με το επιπρόσθετο βάρος της κακής πορείας των εσόδων τον Φεβρουάριο (αν δεν υπήρχε η- μάλλον πρόωρη -απόδοση του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδας, θα είχαμε σημαντικότατη υστέρηση) σχηματίζει μία εξαιρετικά κακή εικόνα για τρέχουσα και μελλοντική πορεία του προϋπολογισμού 2017 και της οικονομίας. Εάν δε υπάρξουν και νέα κρούσματα αποστολής εκρηκτικών δεμάτων από την Ελλάδα, θα είναι θαύμα αν ο τουρισμός μείνει ανεπηρέαστος. Χρειάζεται να υπενθυμιστεί ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι, μακράν, ο μεγαλύτερος συντελεστής του ελληνικού Α.Ε.Π.;
Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνηση του, να πράξουν το λογικό και υπεύθυνο. Να οργανώσουν ένα συστηματικό σχέδιο, μία στρατηγική, να σκύψουν πάνω από τα εμπόδια της αξιολόγησης και να κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά ώστε αυτή να ολοκληρωθεί. Έστω μέχρι τον Μάιο.
Ταυτόχρονα θα έπρεπε να υλοποιήσουν όλα όσα θεωρούν οι ειδικοί της κυβέρνησης αναγκαία, ώστε ν’ αποφευχθεί η (ξεκάθαρα) διαφαινόμενη αρνητική στροφή της οικονομίας και να την ενισχύσουν ώστε να μην είναι τόσο ευάλωτη σε κάθε αντιξοότητα...

Αντι γι’ αυτές τις ενέργειες, ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλει εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία (σ.σ. όταν οι μεγάλες φαρμακευτικές έχουν σημειώσει σημαντικότατα κέρδη το 2015, αντιστρέφοντας τις σοβαρές ζημίες του 2014 και των προηγουμένων ετών!), ώστε ν’ αποπροσανατολίσει το "πόπολο", ασχολείται με τα (μεγάλα και προφανή πλέον) κομματικά προβλήματα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και κινείται με τον ίδιο και απαράλαχτο τρόπο με τον οποίο κινείται, από την αρχή της διακυβέρνησής του.

Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και εναλλακτικές, χωρίς στρατηγική, αλλάζοντας πορεία ανάλογα με το τι θα συμβεί κάθε μέρα, με σύστημα "άρπα-κόλλα", με σύστημα "τουρλουμπούκι", "σχεδιάζοντας" το μέλλον της χώρας στο γόνατο. Λες και δεν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης μιας ολόκληρης χώρας αλλά προπονεί μια ομάδα γειτονιάς στην αλάνα. Με τις υγείες μας…

Του κ.Π.Λάζου
Bookmark and Share