Ακόμη και για πόλεμο φοβούνται στα Σκόπια.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ακόμη και για πόλεμο φοβούνται στα Σκόπια..

  • Φόβος επικρατεί στα Σκόπια το τελευταίο διάστημα με τα τοπικά μέσα να αναφέρουν ακόμη κι ότι επίκεται πόλεμος, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Economist.


Το πρόβλημα στην ΠΓΔΜ αυτή τη στιγμή έγκειται στην πολιτική αστάθεια, καθώς η χώρα, της οποίας το 25% αποτελούν Αλβανοί, βρίσκεται χωρίς... κυβέρνηση και κοινοβούλιο εδώ και αρκετό καιρό και σα να μη φτάνει αυτό, τώρα ακυρώθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για να διατηρείται η ισορροπία της χώρας, οι κυβερνήσεις αποτελούνται από ένα Σκοπιανό κόμμα κι ένα Αλβανικό. Το πρόβλημα φαίνεται να ξεκίνησε όταν οι περσινές εκλογές έδωσαν ένα μικρό προβάδισμα στο εθνικιστικό VRMO, το οποίο είχε την πρωτιά μια δεκαετία. Οι διαπραγματεύσεις όμως του αλβανικού κόμματος με επικεφαλής τον Ali Ahmeti δεν απέδωσαν καρπούς κι έτσι στράφηκε στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνήθηκε να ζητήσει από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Από τότε, χιλιάδες Σκοπιανοί πολίτες διαδηλώνουν υπέρ της απόφασης του Προέδρου, ενώ το ΝΑΤΟ και το State Department των ΗΠΑ ζητούν από τον Πρόεδρο να αναστρέψει την απόφασή του.

Ο Ιβανόφ από τη μεριά του, ο οποίος θεωρείται πολιτικό τέκνο του πρώην πρωθυπουργού Gruevski, αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών με το επιχείρημα ότι ο συνασπισμός του με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας.

Το εθνικιστικό VMRO, το οποίο έχει σθεναρά υποστηρίξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, εν μέσω της κρίσης υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Το πρόβλημα όμως πάει ακόμη πιο πίσω, στο σκάνδαλο υποκλοπών όταν ο πρώην Πρωθυπουργός με το VRMO, Nikola Gruevski κατηγορήθηκε για κυβερνητική διαφθορά, εκλογική νοθεία και κατάχρηση εξουσίας.

Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές του VMRO κατηγορούν τον George Soros, ότι συνωμοτεί εναντίον τους αποκαλώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, υποχείριό του.

Όπως και να έχει, το κακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση λύση στο πρόβλημα και πλέον έχουν αρχίσει να υπάρχουν φόβοι ότι το πολιτικό ζήτημα θα μετατραπεί σε εθνικό και η αστάθεια θα μεταδοθεί στα Βαλκάνια.
Bookmark and Share