Σε προγράμματα του Δημοσίου θα απασχολούνται οι άνεργοι του ΟΑΕΔ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Σε προγράμματα του Δημοσίου θα απασχολούνται οι άνεργοι του ΟΑΕΔ

  • Δυνατότητα ένταξης σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα δίνει σε ομάδες ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ το υπουργείο Εργασίας, παρέχοντας ταυτόχρονα το περιθώριο σε εγγεγραμμένους άνεργους να εργάζονται ως και 70 μεροκάματα τον χρόνο (π.χ. σεζόν) χωρίς να χάνουν την ιδιότητα του ανέργου.

Με τροπολογία που κατέθεσε προχθες επεκτείνει τη...δυνατότητα που σήμερα παρέχεται αποκλειστικά σε μακροχρόνιους ανέργους και σε άλλες ευπαθείς ομάδες ανέργων. Σκοπός του «έκτακτου μέτρου», όπως περιγράφεται από το υπουργείο, είναι η ανάσχεση της ανεργίας.
Γι’ αυτό διευρύνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα σε ομάδες ανέργων με ομοειδή χαρακτηριστικά, όπως τον τομέα της προηγούμενης απασχόλησής τους, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τους τίτλους σπουδών τους, ηλικιακή ομάδα κ.ά., με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Ταυτόχρονα εξαιρείται από τη διαδικασία πρόσληψης μέσω Α.Σ.Ε.Π. και το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση ειδικών προγραμμάτων, που καταρτίζονται από τον ΟΑΕΔ, όπως η Κοινωφελής Εργασία (για την ομογενοποίηση της ορολογίας, χρησιμοποιούμενης στα προγράμματα προώθησης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα ανέργων).
Εως 70 ημερομίσθια
Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ που πραγματοποίησαν έως και 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι. Ανοίγει δηλαδή παράθυρο ώστε να ρυθμιστεί το συχνό φαινόμενο της «περιστασιακής εργασίας» των ανέργων που αναγκάζονται συχνά να δουλέψουν «μαύρα» για να μην χάσουν χρόνο ανεργίας και μαζί τα δικαιώματά τους.
Προϋπόθεση για την εφαρμογή είναι ο υπολογισμός του 12μηνου να εκκινείται από ημερομηνία κατά την οποία ο δικαιούχος ήταν άνεργος και να καταλήγει επίσης σε ημερομηνία κατά την οποία είναι άνεργος. Δεν μπορούν να επικαλεσθούν την προτεινόμενη διάταξη οι άνεργοι των οποίων η κατάσταση ανεργίας διακόπηκε από τη μη ανανέωση του δελτίου τους.
Bookmark and Share