Reuters: Καθώς οξύνεται η ελληνική κρίση, τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Reuters: Καθώς οξύνεται η ελληνική κρίση, τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα.

  • «Κατά τη συνεχή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ένα σπίτι για κακοποιημένα παιδιά δέχεται πλέον και όσα οι γονείς αγωνίζονται να ταΐσουν», αναφέρει ρεπορτάζ του προκτορείου Reuters, σχολιάζοντας ως «πιθανώς το πιο σκοτεινό σημάδι της οικονομικής καταστροφής στην Ελλάδα, όπου οι παραδοσιακά ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί αρχίζουν να καταρρέουν μετά από τα πολλά χρόνια ύφεσης».

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι το ένα τέταρτο του... εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα είναι άνεργοι, με το ένα τέταρτο των παιδιών τους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, αναγκάζοντας τους γονείς να εξαρτώνται από τους παππούδες για ελεημοσύνες. Ωστόσο, οι συντάξεις πάρα έχουν περικοπεί δεκάδες φορές, σημειώνεται.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο, που είχε ιδρυθεί ένα αιώνα πριν για τα ορφανά πολέμου και το οποίο «μετά βίας μπορεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των γονέων που στρέφονται σε αυτό αναζητώντας βοήθεια. Αδυνατώντας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους εκεί όλη την εβδομάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα».

Η Ηρώ Ζερβάκη, επικεφαλής του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου δήλωσε ότι τουλάχιστον 40 παιδιά είναι στη λίστα αναμονής, αριθμός τετραπλάσιος σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. Το ίδρυμα φιλοξενεί 25 παιδιά, σε ένα «γυμνό» δωμάτιο με σειρές κρεβατιών, ενώ έχει έλλειψη προσωπικού και πόρων για να αυξήσει τη χωρητικότητά του, σύμφωνα με την κ. Ζερβάκη. Οι περισσότερες θέσεις είναι για τα κακοποιημένα παιδιά.

Δεκάδες άλλα παιδιά, ηλικίας δύο έως πέντε ετών, έρχονται σε καθημερινή βάση.«Είχαμε περιστατικά όπου τα παιδιά προσπάθησαν να φύγουν, να το σκάσουν, να πάνε στη μητέρα τους», δήλωσε η κ. Ζερβάκη. «Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις ημέρες, οπότε κάθε μέρα να ρωτούν: Είναι Παρασκευή;» αναφέρει η Ανθούλα Ζαρμακούπη, κοινωνικός λειτουργός, εξηγώντας ότι ξέρουν πως η μητέρας τους θα τα πάρει το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, σημειώνει ότι μερικές φορές δεν είναι δυνατό αυτό. «Έχουμε παιδιά που οι γονείς τους είναι άστεγοι, οπότε είναι δύσκολο να τα πάρουν ακόμα και το σαββατοκύριακο», λέει χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση είναι δύσκολη για το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο, καθώς έχει περικοπεί η κρατική χρηματοδότηση και καλύπτει μόλις τη μισή μισθοδοσία. Το ίδρυμα βασίζεται σε δωρεές για φαγητό και ρούχα, ενώ όπως παραδέχεται η κ. Ζερβάκη είναι δύσκολο να προβλέψει αν θα μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς του επόμενου μήνα. «Δεν φαίνεται ότι αύριο θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Θα πάρει μερικά χρόνια. Ελπίζω όχι πολλά», καταλήγει.

Bookmark and Share