Βrexit: Στις 29 Μαρτίου η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Βrexit: Στις 29 Μαρτίου η ενεργοποίηση του Άρθρου 50

  • Η Βρετανία ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει στις 29 Μαρτίου τη διαδικασία για το Brexit.
  • Έτοιμη η Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.
  • Δεν ετοιμάζει πρόωρες εκλογές η Βρετανία, λέει ο εκπρόσωπος της Μέι.


Ο εκπρόσωπος της... πρωθυπουργού της Βρετανίας γνωστοποίησε πως η Τερέζα Μέι θα νεργοποιήσει το Άρθρο 50 για έναρξη της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην ΕΕ ενημέρωσε το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σήμερα για τις προθέσεις της πρωθυπουρογύ της Βρετανίας.

Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε επίσης πως δεν σχεδιάζονται πρόωρες εκλογές.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως η EE έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις της Βρετανίας, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. "Όλα είναι έτοιμα από αυτήν την πλευρά", σημείωσε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας πως "περιμένουμε την ειδοποίηση".

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ συνεδριάσουν για να επιβεβαιώσουν την εντολή προς την Κομισιόν για διαπραγμάτευση.

Νωρίτερα, ευρωπαϊκές πηγές είχαν πει στο Reuters πως η Τερέζα Μέι θα στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου με την οποία θα ανακοινώνει επισήμως την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αφού λάβει την σχετική επιστολή ο κ. Τουσκ, θα πρέπει να διανείμει προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις στις υπόλοιπες 27 κυβερνήσεις-μέλη της ΕΕ, ενώ θα συγκαλέσει σύνοδο των ηγετών των 27 αυτών χωρών προκειμενου να επικυρωθούν οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές, πιθανότατα στις αρχές Μαΐου.
Bookmark and Share