Μία ανεμογεννήτρια για το smartphone σου! (video) - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Μία ανεμογεννήτρια για το smartphone σου! (video)

  • Πρόκειται ουσιαστικά για μία ανεμογεννήτρια... τσέπης, που μοιάζει με χαρταετό.
  • Είναι συναρμολογούμενη, ώστε να πιάνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο όταν τοποθετείς τα εξαρτήματά της στις αποσκευές σου.


Οι φορητές συσκευές έχουν γίνει πια αχώριστοι σύντροφοι κάθε φορά που βγαίνουμε από την εξώπορτα του.. σπιτιού μας (ή και μέσα σε αυτό). Η αυτονομία τους αποτελεί ένα χαρακτηριστικό στο οποίο δίνουμε μεγάλη σημασία, μια και δεν θέλουμε να μένουμε ξεκρέμαστοι τις στιγμές που χρειαζόμαστε τη συσκευή μας περισσότερο. Τα powerbanks προσφέρουν μία πρόσθετη λύση στο πρόβλημά μας. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε ρεύμα για περισσότερες ημέρες, έχοντας πάει, για παράδειγμα, για κάμπινγκ κάπου ερημικά;

Μία επιλογή είναι οι ηλιακοί φορτιστές. Όμως στην Ελλάδα εκτός από ήλιο έχουμε και ανέμους, άρα γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά έναν -ας πούμε- ανεμοφορτιστή; Ο σχεδιαστής Νιλς Φέρμπερ από το Αννόβερο δημιούργησε έναν τέτοιο, τον οποίο και ονόμασε λιτά Micro Wind Turbine. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ανεμογεννήτρια... τσέπης, που μοιάζει με χαρταετό. Είναι συναρμολογούμενη, ώστε να πιάνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο όταν τοποθετείς τα εξαρτήματά της στις αποσκευές σου. Ο τηλεσκοπικός περιστρεφόμενος άξονας περιλαμβάνει τρία κομμάτια υφάσματος κολλημένα στις άκρες, τα οποία και χρησιμεύουν για να περιστρέφουν τον πρώτο μόλις αρχίσουν να «συλλαμβάνουν» τον αέρα.

Το σύστημα μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική, η οποία μπορεί είτε να αποθηκευτεί στην ενσωματωμένη μπαταρία του Micro Wind Turbine είτε να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να φορτίσει τη φορητή συσκευή σου μέσω της θύρας USB που διαθέτει στη βάση. Σύμφωνα με τον Γερμανό σχεδιαστή, το προϊόν είναι ιδανικό για τη φόρτιση μικρών συσκευών (όπως smarphone, tablet, mp3 και GPS) και μπορεί να παράγει 5 βατ όταν ο άνεμος έχει ταχύτητα 18 χλμ. ανά ώρα. Ο Φέρμπερ, ο οποίος μένει πλέον μόνιμα στη Ζυρίχη, φιλοδοξεί να διαφοροποιήσει το προϊόν του, προκειμένου να κυκλοφορήσουν διαφορετικά μοντέλα στην αγορά που θα καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Το Micro Wind Turbine έχει ήδη κερδίσει Βραβείο Βιώσιμης Ανάπτυξης από την BG Consulting Engineers και ήταν φιναλίστ για το Βραβείο James Dyson 2016.
Bookmark and Share