Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να υποδεχθεί στους κόλπους του το Μαυροβούνιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να υποδεχθεί στους κόλπους του το Μαυροβούνιο

  • Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι ο διάλογος με την Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις μεταξύ τους σχέσεις.

Την άποψη αυτή...διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, στη συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ρωσίας–ΝΑΤΟ, παρότι είναι πολύ δύσκολες, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν για να μπορούν οι πλευρές να συζητούν τις διαφωνίες τους. Αναφερόμενος μάλιστα στις δυσκολίες που υπάρχουν στις μεταξύ τους σχέσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία ο Γενς Στόλτεμπεργκ είπε χαρακτηριστικά: "Φυσικά ο διάλογος είναι δύσκολος. Χθες είχαμε μια πολύ δύσκολη συζήτηση, για παράδειγμα όσον αφορά την Ουκρανία. Ωστόσο σημειώσαμε κάποια πρόοδο, για παράδειγμα στα ζητήματα που αφορούν τη πρόληψη και την διαφάνεια".
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Συμμαχία, η οποία είχε προκαλέσει τις επιφυλάξεις της Μόσχας, η οποία τις οποίες διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα δια στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η προσχώρηση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ εντάσσεται στα σχέδια επέκταση της Συμμαχίας προς τα δυτικά της σύνορα με τη Ρωσία. Μάλιστα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διερωτήθηκε με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί η ασφάλεια στην περιοχή με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, διευκρίνισε ότι υπολογίζει πως η διαδικασία της ένταξης του θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου. Ο Γενς Στολτεμπεργκ εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι "οι χώρες μέλη της Συμμαχίας θα επικυρώσουν στα τέλη Ιουνίου το επίσημο Πρωτόκολλο Προσχώρησης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ", η οποία όπως είπε "θα συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής και εν γένει ολόκληρης της Ευρώπης".

Μετά τη επικύρωση του Πρωτοκόλλου, από όλες τις χώρες μέλη της Συμμαχίας, το Μαυροβούνιο θα γίνει η 29η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Το Πρωτόκολλο Προσχώρησης έχουν ήδη επικυρώσει οι 25 από τις 28 χώρες μέλη της Συμμαχίας.
Bookmark and Share