Προσκύνημα του Ερντογάν στον τάφο του Ιδρυτή των Γκρίζων Λύκων - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Προσκύνημα του Ερντογάν στον τάφο του Ιδρυτή των Γκρίζων Λύκων

  • Σε μια σαφή προσπάθεια να προσελκύσει και τον τελευταίο ακροδεξιό εθνικιστή ψηφοφόρο ενόψει του δημοψηφίσματος της επόμενης Κυριακής ο Tayyip Erdogan, προχώρησε σε μια κίνηση η οποία θα σφραγίσει  την πολιτική μεταστροφή του σε έναν ιδιότυπο  αυταρχικό συντηρητικό ισλαμοεθνικισμό.

Ο τούρκος Πρόεδρος  επισκέφθηκε, προσευχήθηκε και... άφησε λουλούδια στον τάφο του ιδρυτή του ΜΗΡ και των Γκρίζων Λύκων, Alparslan Türkes στο Μπεστεπε φροντίζοντας μάλιστα οι φωτογραφίες από αυτή την επίσκεψη να προβληθούν από την ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο κ. Erdogan λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα φοβάται την αποσυσπείρωση των ψήφων του ακροδεξιού ΜΗΡ με το οποίο έχει συνάψει συμμαχία κορυφής, ενώ συγχρόνως αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό η στάση των Κούρδών που για μια φορά και πάλι, με πρόσχημα τον αγώνα εναντίον του ΠΚΚ έχουν στοχοποιηθεί από τους επίσημους και τους παρακρατικούς μηχανισμούς του κ. Erdogan.

Έτσι ο τούρκος πρόεδρος μετά από ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας άνοιγμα προς τους Κούρδους την περασμένη εβδομάδα με επίσκεψη του στο Ντιγιαρμπακιρ , επιχειρεί να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην εκλογική μάζα του ακροδεξιού ΜΗΡ.

Ο Alparslan Türkes (του οποίου ο γιος έχει ενταχθεί στο ΑΚΡ και είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός υπεύθυνος στην τουρκική κυβέρνηση για τα θέματα Κύπρου) υπήρξε ιστορική πολιτική φυσιογνωμία στην Τουρκία καθώς μέχρι τον θάνατο του (1997) αποτέλεσε τον φυσικό ηγέτη της τουρκικής ακροδεξιάς και του παντουρανισμου

Για τον Türkes κορυφαίο θέμα ήταν το Κυπριακό καθώς ο ίδιος γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1917απο τούρκο πατέρα και μητέρα Τουρκοκύπρια καταγόμενη από την Λάρνακα, πριν μετακομίσει στην Τουρκία το 1932 οπού και ακολούθησε την στρατιωτική καριέρα. Υπήρξε εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας που ανέτρεψε τον Μεντερες και το 1969 ίδρυσε το κόμμα ΜΗΡ συμμετέχοντας αργότερα το 1970 ως Αναπληρωτής πρωθυπουργός στις κυβερνήσεις του Εθνικού Μετώπου

Η υπόκλιση του Tayyip Erdogan στον τάφο του Α.Türkes σηματοδοτεί και μια συνολική ακροδεξιά εθνικιστική στροφή του τούρκου ηγέτη, σε μια στιγμή που μεγάλη μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης αδυνατεί να βρει «φωνή» έκφρασης υπό τον φόβο της στοχοποίησης και το Δημοψήφισμα της επομένης Κυριακής οργανώνεται με σοβαρά προβλήματα που αμφισβητούν βαθύτατα την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην γειτονική χώρα.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό η πρόσδεση του Tayyip Erdogan με το ΜΗΡ και η εκδήλωση του «σεβασμού» στον Α.Türkes μόνο θετικό σημάδι δεν αποτελεί, καθώς η Κύπρος για το μεγάλο αυτό κομμάτι της τουρκικής εθνικιστικής ακροδεξιάς αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα, στο οποίο δεν δέχεται καμία απολύτως συνεννόηση…